Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684412

Poboljšanje kakvoće plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe


Kaučić, Mislav; Fruk, Goran; Sever, Zdravka; Miličević, Tihomir; Jemrić, Tomislav
Poboljšanje kakvoće plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma - knjiga sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 290-291 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 684412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje kakvoće plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe
(Improvement of apple postharvest fruit quality and control of Penicillium expansum useing non-fungicide treatments)

Autori
Kaučić, Mislav ; Fruk, Goran ; Sever, Zdravka ; Miličević, Tihomir ; Jemrić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma - knjiga sažetaka / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 290-291

ISBN
978-953-6135-73-8

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Malus domestica Borkh. ; Penicillium expansum ; toplinski tretman
(Malus domestica Borkh. ; Penicillium expansum ; heat treatment)

Sažetak
Apple is the most common species in fruit production in Croatia and in the world. Application of fungicides on fruits after harvest is prohibited. The possibility of control of Penicillium expansum in apple cultivar ‘Braeburn’ by postahrvest heat treatment (hot water dipping at 48 °C for 12 min) was investigated. Fruit were infected with isolate ID-P3 of Penicillium expansum immediately after treatment and 24 hours after the treatment and placed in cold storage with a normal atmosphere at 0 °C. The first visible symptoms of infection appeared after 4 weeks. Measurements were performed at 0, 7, 14 and 28 days of the first symptoms of infection. The results show that there is a significant difference between control sample and thermal treatment of infection after 24 hours. For fruit there were no visible damage from the heat treatment. The results show that heat treatment stimulates the defense mechanism of the fruit. In order to promote this research is necessary to examine other environmentally- friendly treatments.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-0000000-3583 - Optimizacija čuvanja breskve i nektarine tretmanima poslije berbe (Jemrić, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
MZOS-178-1191193-2764 - Horologija fitopatogenih gljiva na vrstama od posebne važnosti u flori Hrvatske (Miličević, Tihomir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Jemrić (autor)

Avatar Url Mislav Kaučić (autor)

Avatar Url Zdravka Sever (autor)

Avatar Url Goran Fruk (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaučić, Mislav; Fruk, Goran; Sever, Zdravka; Miličević, Tihomir; Jemrić, Tomislav
Poboljšanje kakvoće plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe // 46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma - knjiga sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 290-291 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Kaučić, M., Fruk, G., Sever, Z., Miličević, T. & Jemrić, T. (2011) Poboljšanje kakvoće plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe. U: Pospišil, M. (ur.)46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma - knjiga sažetaka.
@article{article, author = {Kau\v{c}i\'{c}, Mislav and Fruk, Goran and Sever, Zdravka and Mili\v{c}evi\'{c}, Tihomir and Jemri\'{c}, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {290-291}, keywords = {Malus domestica Borkh., Penicillium expansum, toplinski tretman}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Pobolj\v{s}anje kakvo\'{c}e plodova jabuke i suzbijanje Penicillium expansum nefungicidnim tretmanima poslije berbe}, keyword = {Malus domestica Borkh., Penicillium expansum, toplinski tretman}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kau\v{c}i\'{c}, Mislav and Fruk, Goran and Sever, Zdravka and Mili\v{c}evi\'{c}, Tihomir and Jemri\'{c}, Tomislav}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {290-291}, keywords = {Malus domestica Borkh., Penicillium expansum, heat treatment}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Improvement of apple postharvest fruit quality and control of Penicillium expansum useing non-fungicide treatments}, keyword = {Malus domestica Borkh., Penicillium expansum, heat treatment}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font