Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684287

Značenje meda u prehrani


Šušnja, Mirjana
Značenje meda u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)


CROSBI ID: 684287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značenje meda u prehrani
(Honey in nutrition)

Autori
Šušnja, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar (BiH)

Datum
23.07

Godina
2010

Stranica
34

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
med; kemijski sastav; prehrana; terapeutska svojstva
(honey; chemical composition; nutrition; therapeutic properties)

Sažetak
Med je stoljećima čovjeku hrana, sladilo i lijek. Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris, proizvode ga pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti. Svrha ovog rada je obraditi kemijski sastav meda, te značenje njegove primjene u ljudskoj prehrani, s posebnim osvrtom na terapeutska i funkcionalna svojstva meda. Prehrambena i terapeutska svojstva meda proizlaze iz njegovog kemijskog sastava, a koji ovisi o porijeklu meda. Med je namirnica koja se preporučuje svim osoba bez obzira na životnu dob i predstavlja vrhunski prirodni proizvod upravo zbog mnogobrojnih komoponenti s terapeutskim djelovanjem. S nutricionističkog gledišta med je praktički u potpunosti iskoristiva namirnica, koja je bogata raznim ljekovitim tvarima zahvaljujući jedinstvenom kemijskom sastavu, te posjeduje brojna svojstva koja mu daju prednost pred ostalim sladilima. Zbog svojih povoljnih svojstava med ima veliku primjenu u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šušnja, Mirjana
Značenje meda u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)
Šušnja, M. (2010) 'Značenje meda u prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH).
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}nja, Mirjana}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {med, kemijski sastav, prehrana, terapeutska svojstva}, title = {Zna\v{c}enje meda u prehrani}, keyword = {med, kemijski sastav, prehrana, terapeutska svojstva}, publisherplace = {Mostar (BiH)} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}nja, Mirjana}, year = {2010}, pages = {34}, keywords = {honey, chemical composition, nutrition, therapeutic properties}, title = {Honey in nutrition}, keyword = {honey, chemical composition, nutrition, therapeutic properties}, publisherplace = {Mostar (BiH)} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font