Pregled bibliografske jedinice broj: 684287
Značenje meda u prehrani
Značenje meda u prehrani, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)
CROSBI ID: 684287 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje meda u prehrani
(Honey in nutrition)
Autori
Šušnja, Mirjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar (BiH)
Datum
23.07
Godina
2010
Stranica
34
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
med; kemijski sastav; prehrana; terapeutska svojstva
(honey; chemical composition; nutrition; therapeutic properties)
Sažetak
Med je stoljećima čovjeku hrana, sladilo i lijek. Ima veliku nutritivnu vrijednost, specifičan okus i miris, proizvode ga pčele medarice i ne može se industrijski proizvesti. Svrha ovog rada je obraditi kemijski sastav meda, te značenje njegove primjene u ljudskoj prehrani, s posebnim osvrtom na terapeutska i funkcionalna svojstva meda. Prehrambena i terapeutska svojstva meda proizlaze iz njegovog kemijskog sastava, a koji ovisi o porijeklu meda. Med je namirnica koja se preporučuje svim osoba bez obzira na životnu dob i predstavlja vrhunski prirodni proizvod upravo zbog mnogobrojnih komoponenti s terapeutskim djelovanjem. S nutricionističkog gledišta med je praktički u potpunosti iskoristiva namirnica, koja je bogata raznim ljekovitim tvarima zahvaljujući jedinstvenom kemijskom sastavu, te posjeduje brojna svojstva koja mu daju prednost pred ostalim sladilima. Zbog svojih povoljnih svojstava med ima veliku primjenu u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija