Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684232

PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE


Letoja, Irena
PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 684232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE
(Probiotic properties of bifidobacteria and propionibacteria)

Autori
Letoja, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
47

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
probiotici; Bifidobacterium; Propionibacterium; fermentirana mlijeka; probiotička svojstva; crijevna mikroflora
(probiotics; Bifidobacterium; Propionibacterium; fermented milks; probiotic properties; intestinal microflora)

Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju korisne učinke na zdravlje domaćina, kada se konzumiraju u odgovarajućim količinama. Bifidobakterije i bakterije propionske kiseline zbog svojih blagotovornih učinaka na zdravlje, u velikoj mjeri se koriste kao probiotički mikroorganizmi u funkcionalnoj hrani. Bifidobakterije su među prvim bakterijskim vrstama koje koloniziraju humani gastrointestinalni trakt te time imaju značajnu ulogu u balansiranom razvoju crijevne homeostaze. Bifidobakterije su Gram (+), anaerobne, nepokretne i nesporulirajuće bakterije te pripadaju razredu Actinobacteria. Ove bakterije proizvode neke važne čimbenike koje sprječavaju rast patogenih bakterija. Bifidobakterije imaju GRAS status („Generally Recognized as Safe“) te se smatraju korisnim probioticima zbog svojih kliničkih svojstava. Koriste se u mliječnim proizvodima poput fermentiranih mlijeka, svježeg sira, mlaćenice, također u farmaceutskim pripravcima. Smatra se da bifidobakterije pomažu u prevenciji nekih bolesti poput dijareje, atopičnog ekcema te u redukciji kolesterola. Bakterije propionske kiseline (BPK) su također Gram (+), nepokretne bakterije, pripadaju istom razredu Actinobacteria te posjeduju GRAS status. Rod Propionibacterium se dijeli obzirom na porijeklo izolacije na humane izolate i izolate iz mlijeka. Humani izolati BPK se nalaze na ljudskoj koži te su izolirani iz ljudskog i animalnog fecesa. Izolati iz mlijeka se koristi u mliječnoj industriji, najčešće u proizvodnji švicarskih sireva i biološkoj proizvodnji propionske kiseline i B12 vitamina. Mogu se također izolirati iz tla, povrća, silaže, sirovog mlijeka, kefira i raznih vrsta sireva sa sirnim očima. Nekim vrstama roda Propionibacterium, posljednjih godina utvrđena su probiotička svojstva. Utvrđena svojstva temelje se na proizvodnji bakteriocina, vitamina, stimulaciji rasta drugih crijevnih bakterija poput bifidobakterija, izmjeni sastava i metaboličke aktivnosti crijevne mikroflore, imunomodulaciji i antimutagenoj aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Letoja, Irena
PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Letoja, I. (2013) 'PROBIOTIČKA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Letoja, Irena}, year = {2013}, pages = {47}, keywords = {probiotici, Bifidobacterium, Propionibacterium, fermentirana mlijeka, probioti\v{c}ka svojstva, crijevna mikroflora}, title = {PROBIOTI\v{C}KA SVOJSTVA BIFIDOBAKTERIJA I BAKTERIJA PROPIONSKE KISELINE}, keyword = {probiotici, Bifidobacterium, Propionibacterium, fermentirana mlijeka, probioti\v{c}ka svojstva, crijevna mikroflora}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Letoja, Irena}, year = {2013}, pages = {47}, keywords = {probiotics, Bifidobacterium, Propionibacterium, fermented milks, probiotic properties, intestinal microflora}, title = {Probiotic properties of bifidobacteria and propionibacteria}, keyword = {probiotics, Bifidobacterium, Propionibacterium, fermented milks, probiotic properties, intestinal microflora}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font