Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684226

Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima


Kojundžić, Antonija
Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 684226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima
(Presence of Brettanomyces/Dekkera yeasts in red wines)

Autori
Kojundžić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Skelin Andrea ; Gracin, Leo

Ključne riječi
Brettanomyces spp.; crno vino; izolacija; deskriptivna senzorna analiza; kemijska analiza
(Brettanomyces spp.; red wine; isolation; descriptive sensory analysis; chemical analysis)

Sažetak
Kvasci roda Brettanomyces/Dekkera predstavljaju veliki problem u procesu proizvodnje vina jer proizvode različite metabolite koji negativno utječu na organoleptička svojstva i kvalitetu vina. Cilj ovog rada bio je istražiti potencijalnu prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera spp. u 27 uzoraka vina prikupljenih iz različitih hrvatskih vinogorja te pretpostaviti moguće razloge kontaminacije na temelju njihove kemijske analize. Svaki od izabranih uzoraka vina inokuliran je na neselektivnu i selektivnu hranjivu podlogu u svrhu izolacije kvasca. Nakon toga provedena je deskriptivna senzorna i kemijska analiza uzoraka vina. Od 27 uzoraka, kod 4 uzorka vina je uz pomoć selektivnih podloga dokazana prisutnost ovih kvasaca. Niti jedan od 4 navedena uzorka nije deskriptivnom senzornom analizom ocijenjen kao uzorak s mirisom na „Brett“, međutim postoji potencijal za razvoj negativnog mirisa tijekom dozrijevanja u bocama. Brettanomyces spp. nije izoliran iz uzoraka koji su deskriptivnom senzornom analizom ocijenjeni kao uzorci s mirisom po „Brett-u“. Razlog može biti činjenica da ovi kvasci mogu preći u vijabilni, ne kultivabilni stadij u kojem mogu proizvoditi etilfenole, ali u manjim količinama od kultivabilnih stanica. Dodatno se objašnjava da iako je filtracijom suzbijen prolazak stanica roda Brettanomyces u boce, negativan „Brett“ karakter zaostaje te utječe na organoleptička svojstva vina. Svi navedeni uzorci sadržavali su manju količinu molekularnog sumpornog dioksida od preporučene (< 0, 5 mg/L), visoku pH vrijednost i niske razine rezidualnog šećera što su potencijalni uvjeti za njihov rast i razvoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)

Avatar Url Leo Gracin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kojundžić, Antonija
Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kojundžić, A. (2013) 'Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kojund\v{z}i\'{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {Brettanomyces spp., crno vino, izolacija, deskriptivna senzorna analiza, kemijska analiza}, title = {Prisutnost kvasaca roda Brettanomyces/Dekkera u crnim vinima}, keyword = {Brettanomyces spp., crno vino, izolacija, deskriptivna senzorna analiza, kemijska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kojund\v{z}i\'{c}, Antonija}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {Brettanomyces spp., red wine, isolation, descriptive sensory analysis, chemical analysis}, title = {Presence of Brettanomyces/Dekkera yeasts in red wines}, keyword = {Brettanomyces spp., red wine, isolation, descriptive sensory analysis, chemical analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font