Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684220

Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones


Đogić, Ana
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 684220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones
(Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones)

Autori
Đogić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2013

Stranica
40

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
spontana fermentacija; inokulirana fermentacija; kvasci; genotipska karakterizacija; PCR-RFLP; sekvencioniranje
(spontaneous fermentation; inoculated fermentation; yeasts; genotypic characterization; identification)

Sažetak
Katalonija je autonomna zajednica Španjolske poznata po proizvodnji vina, osobito pjenušavih koji nose zaštićen naziv – Cava. Specifična organoleptička svojstva Cava rezultat su metaboličke aktivnosti kvasaca koji mogu biti inokulirani u mošt ili autohtoni te izazvati spontanu fermentaciji. Cilj ovog istraživanja bio je genetička identifikacija kvasaca na vrsnoj razini izoliranih iz spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay. Uzorkovanaje je provedeno kroz pet faza spontane fermentacije te četiri faze inokulirane fermentacije. Izolirano je do 25 izolata iz svake od izabranih fermentacijskih faza s YPD i Lizin agar selektivnih podloga. izolati su identificirani na razini vrste PCR-RFLP analizom s početnicama ITS1 i ITS4. Genotipskom analizom je potvrđena dominantnost Non-Saccharomyces kvasaca u početnim fazama fermentacije, dok u kasnijim fazama su potvrđene vrste roda Saccharomyces. Kvasci roda Candida javljaju se samo u moštu, dok su u sljedećim fazama dominantne Non-Saccharomyces vrste Issatchenkia terriocola i Pichia occidentalis koje su najzastupljenije sredinom fermentacije.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đogić, Ana
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Đogić, A. (2013) 'Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJogi\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {40}, keywords = {spontana fermentacija, inokulirana fermentacija, kvasci, genotipska karakterizacija, PCR-RFLP, sekvencioniranje}, title = {Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mo\v{s}ta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones}, keyword = {spontana fermentacija, inokulirana fermentacija, kvasci, genotipska karakterizacija, PCR-RFLP, sekvencioniranje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJogi\'{c}, Ana}, year = {2013}, pages = {40}, keywords = {spontaneous fermentation, inoculated fermentation, yeasts, genotypic characterization, identification}, title = {Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones}, keyword = {spontaneous fermentation, inoculated fermentation, yeasts, genotypic characterization, identification}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font