Pregled bibliografske jedinice broj: 684220
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 684220 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Populacijska dinamika kvasaca spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay vinorodne regije Tarragones
(Yeast population dynamics from spontaneous and inoculated fermentation of Chardonnay must from the region Tarragones)
Autori
Đogić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
40
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
spontana fermentacija; inokulirana fermentacija; kvasci; genotipska karakterizacija; PCR-RFLP; sekvencioniranje
(spontaneous fermentation; inoculated fermentation; yeasts; genotypic characterization; identification)
Sažetak
Katalonija je autonomna zajednica Španjolske poznata po proizvodnji vina, osobito pjenušavih koji nose zaštićen naziv – Cava. Specifična organoleptička svojstva Cava rezultat su metaboličke aktivnosti kvasaca koji mogu biti inokulirani u mošt ili autohtoni te izazvati spontanu fermentaciji. Cilj ovog istraživanja bio je genetička identifikacija kvasaca na vrsnoj razini izoliranih iz spontane i inokulirane fermentacije mošta kultivara Chardonnay. Uzorkovanaje je provedeno kroz pet faza spontane fermentacije te četiri faze inokulirane fermentacije. Izolirano je do 25 izolata iz svake od izabranih fermentacijskih faza s YPD i Lizin agar selektivnih podloga. izolati su identificirani na razini vrste PCR-RFLP analizom s početnicama ITS1 i ITS4. Genotipskom analizom je potvrđena dominantnost Non-Saccharomyces kvasaca u početnim fazama fermentacije, dok u kasnijim fazama su potvrđene vrste roda Saccharomyces. Kvasci roda Candida javljaju se samo u moštu, dok su u sljedećim fazama dominantne Non-Saccharomyces vrste Issatchenkia terriocola i Pichia occidentalis koje su najzastupljenije sredinom fermentacije.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija