Pregled bibliografske jedinice broj: 684080
Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva kakvoće hibridnih svinja
Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva kakvoće hibridnih svinja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 684080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola i udjela mišićnog tkiva na svojstva
kakvoće hibridnih svinja
(Influence of gender and leanness on meat quality
traits of hybrid pigs)
Autori
Dumančić, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
09.09
Godina
2013
Stranica
40
Mentor
Đurkin, Ivona
Ključne riječi
svinje ; spol ; mesnatost ; trgovačka klasa
(pigs ; gender ; lenness ; classification grade)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 145 polovica (73 kastrata i 72 nazimice) PIC T1 tovljenika. Svinje su hranjene jednakom smjesom, sa ad libitum pristupom hrani i vodi te su držane u jednakim mikroklimatskim uvjetima do svoje završne mase. Kad su dosegle klaoničku masu od 110 kg svinje su transportirane u klaonicu PIK u Vrbovcu, gdje su omamljene pomoću CO2 te žrtvovane. Nakon klanja trupovi su rasječeni na polovice te razvrstani u trgovačke klase na način kako to propisuje Pravilnik o kakvoći svinjskih trupova i polovica (NN 02/09, 144/10 i 03/11). Na liniji klanja i u laboratoriju utvrđena su slijedeća svojstva polovica i kvalitete mesa: duljine polovica „a“ i „b“ ; duljina i opseg buta, debljina mišića i leđne slanine prema „DT“ metodi, , pH45 i pH24 u m. longissimus dorsi i m. semimembranosus, boja mesa (CIE L* a* b*), otpuštanje mesnog soka, kalo kuhanja, instrumentalna nježnost (WBSF). Nakon izračuna udjela mišićnog tkiva u polovicama, polovice su razvrstane u trgovačke klase prema SEUROP sustavu. Usporedbom kvalitete trupova oba spola, utvrđeno je da su kastrati imali signifikantno (P<0, 05) veću debljinu slaninu, dok je debljina mišića bila povoljnija kod nazimica. Veća duljina trupa („a“ i „b“) kao i viša mesnatost utvrđena je u nazimica. Spol životinje je vrlo visoko značajno (P<0, 001) utjecao na pH vrijednosti mjerene 24 h post mortem u butu i m.longissimus dorsi, gdje su kastrati imali više završne pH vrijednosti. Osim toga spol životinje također je imao vrlo visoko značajan (p<0, 001) utjecaj na boju mesa, kao i ma otpuštanje mesnog soka. Trgovačka klasa je vrlo visoko značajno (P<0, 001) utjecala na sva mjerena svojstva trupa. Pri tome je klasa S imala je najveću mesnatost i debljinu mišića te najmanju debljinu slanine. Značajne razlike između trgovačkih klasa utvrđene su jedino u parametrima boje (CIE L* a* b*). Najviši stupanj blijedoće uočen je kod klase U, a najmanji kod klase S i R. Najniži stupanj crvenosti imala je klasa S, a najviši klasa U. Klase U i R imale su signifikantno viši stupanj žutoće u odnosu na S i E trgovačke klase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(mentor)