Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684073

Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja


Brkić, Dijana
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 684073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja
(Influence of gender and slaughter weight on meat quality and distribution of main tissues in pig carcasses)

Autori
Brkić, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
14.10

Godina
2013

Stranica
38

Mentor
Đurkin, Ivona

Ključne riječi
svinje ; spol ; kvaliteta mesa ; težina polovica ; distribucija tkiva
(pigs ; gender ; meat quality ; carcass weight ; distribution of tissues)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na 99 svinjskih polovica PIC svinja (Pig Improvement Company) i to 49 nazimica i 50 kastrata, podijeljenih u šest skupina prema klaoničkoj masi (120, 130, 140, 150, 160 i ≥170 kg) sa ciljem utvrđivanja utjecaja spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju mišićnog, masnog i koštanog tkiva u glavnim dijelovima svinjskih polovica. Nakon što su dostigle prosječnu završnu masu svinje su zaklane, a polovice rasječene PIK- ovom komercijalnom metodom rasijecanja gdje su iz 4 glavna presjeka, plećke, buta, leđnog i trbušno- rebarnog dijela, izdvojena glavna tkiva: mišićno te potkožno masno tkivo s kožom i kostima. Na liniji klanja i u laboratoriju izmjerena su sljedeća svojstva kvalitete svinjskog mesa: početne i završne pH vrijednosti u mišićima m. semimebranosus i longissimus dorsi, otpuštanje mesnog soka metodom „vrećice“ i „EZ drip“, parametri boje te svojstvo nježnosti mesa. Od ukupno svih istraživanih aspekata kvalitete mesa, spol je imao utjecaja jedino na nježnosti mesa, dok je klaonička masa polovica pokazala drugačije rezultate za sva istraživana svojstva kvalitete mesa, no pronađene razlike nemaju praktičkog značenja. Rezultati istraživanja su pokazali da je spol imao značajan utjecaj na udio masti u polovicama. Osim toga udio mišićnog tkiva se smanjuje rastom težine polovice, dok količina masnog tkiva obrnuto proporcionalno raste porastom klaoničke mase. Pri promatranju relativnih vrijednosti udjela koštanog tkiva, uočene su značajne razlike između najlakše i najteže skupine, s tim da je s porastom klaoničke mase opadala ukupna relativna vrijednost koštanog tkiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivona Djurkin Kušec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brkić, Dijana
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
Brkić, D. (2013) 'Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja', diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Dijana}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {svinje, spol, kvaliteta mesa, te\v{z}ina polovica, distribucija tkiva}, title = {Utjecaj spola i klaoni\v{c}ke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja}, keyword = {svinje, spol, kvaliteta mesa, te\v{z}ina polovica, distribucija tkiva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brki\'{c}, Dijana}, year = {2013}, pages = {38}, keywords = {pigs, gender, meat quality, carcass weight, distribution of tissues}, title = {Influence of gender and slaughter weight on meat quality and distribution of main tissues in pig carcasses}, keyword = {pigs, gender, meat quality, carcass weight, distribution of tissues}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font