Pregled bibliografske jedinice broj: 684073
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 684073 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i
distribuciju glavnih tkiva u trupovima svinja
(Influence of gender and slaughter weight on
meat quality and distribution of main tissues
in pig carcasses)
Autori
Brkić, Dijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
14.10
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Đurkin, Ivona
Ključne riječi
svinje ; spol ; kvaliteta mesa ; težina polovica ; distribucija tkiva
(pigs ; gender ; meat quality ; carcass weight ; distribution of tissues)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 99 svinjskih polovica PIC svinja (Pig Improvement Company) i to 49 nazimica i 50 kastrata, podijeljenih u šest skupina prema klaoničkoj masi (120, 130, 140, 150, 160 i ≥170 kg) sa ciljem utvrđivanja utjecaja spola i klaoničke mase na kvalitetu mesa i distribuciju mišićnog, masnog i koštanog tkiva u glavnim dijelovima svinjskih polovica. Nakon što su dostigle prosječnu završnu masu svinje su zaklane, a polovice rasječene PIK- ovom komercijalnom metodom rasijecanja gdje su iz 4 glavna presjeka, plećke, buta, leđnog i trbušno- rebarnog dijela, izdvojena glavna tkiva: mišićno te potkožno masno tkivo s kožom i kostima. Na liniji klanja i u laboratoriju izmjerena su sljedeća svojstva kvalitete svinjskog mesa: početne i završne pH vrijednosti u mišićima m. semimebranosus i longissimus dorsi, otpuštanje mesnog soka metodom „vrećice“ i „EZ drip“, parametri boje te svojstvo nježnosti mesa. Od ukupno svih istraživanih aspekata kvalitete mesa, spol je imao utjecaja jedino na nježnosti mesa, dok je klaonička masa polovica pokazala drugačije rezultate za sva istraživana svojstva kvalitete mesa, no pronađene razlike nemaju praktičkog značenja. Rezultati istraživanja su pokazali da je spol imao značajan utjecaj na udio masti u polovicama. Osim toga udio mišićnog tkiva se smanjuje rastom težine polovice, dok količina masnog tkiva obrnuto proporcionalno raste porastom klaoničke mase. Pri promatranju relativnih vrijednosti udjela koštanog tkiva, uočene su značajne razlike između najlakše i najteže skupine, s tim da je s porastom klaoničke mase opadala ukupna relativna vrijednost koštanog tkiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0184 - Rano predviđanje kakvoće svinjskih trupova i mesa (Kušec, Goran, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(mentor)