Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 684004

Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food)


Knezović, Katica
Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food) // Simpozij Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove: Diktatura relativizma
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 684004 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food)
(Relative novelty of novel food)

Autori
Knezović, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Simpozij Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove: Diktatura relativizma

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16.06.2007

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
novovrsnost hrane; biološki redukcionizam; supstancijalni ekvivalent; prehrambeno tehnološke metode; demokratska prava potrošača
(novovrsnost food; biological reductionism; substantial equivalent; food technology methods; democratic rights of consumers)

Sažetak
Međunarodnim zakonom o hrani – Codex alimentarius kao kriterij utvrđivanja novovrsnosti hrane jest usporedba s prijašnjom, tj. supstancijalni ekvivalent, koji je u znanstvenim krugovima neprijeporno prihvaćen. Novina primijenjenih biotehnoloških metoda je posve relativirana i stavljena u kontekst prijašnjih metoda uzgoja biljaka i životinja te prehrambeno-tehnoloških metoda, čime je zaobiđena ona kvalitativna unutarnja promjena u dotičnim organizmima bez koje ne može biti genetske promjene. Svođenje gentehnološki preinačenog organizma na prijašnji organizam čiji je genom samo uvećan za jedan novi gen ili pak gensku sekvencu koji omogućavaju stvaranje jednog jedinog genskog produkta, dakle jednog proteina koji pak regulira jednu za taj organizam novu osobinu je – s jedne strane – koncepcija tzv. aditivnog modela koji se već odavno dokazao kao neodrživ, a – s druge strane – je također već odavno pobijeno shvaćanje redukcionizma – svođenja organizama na njihove gene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Filozofija



POVEZANOST RADA


Projekti:
130-1300990-1085 - Zasnivanje integrativne bioetike (Čović, Ante, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Fakultet filozofije i religijskih znanosti,
Učiteljski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katica Knezović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Katica
Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food) // Simpozij Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove: Diktatura relativizma
Zagreb, Hrvatska, 2007. (pozvano predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Knezović, K. (2007) Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food). U: Simpozij Filozofskoga fakulteta Družbe Isusove: Diktatura relativizma.
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Katica}, year = {2007}, keywords = {novovrsnost hrane, biolo\v{s}ki redukcionizam, supstancijalni ekvivalent, prehrambeno tehnolo\v{s}ke metode, demokratska prava potro\v{s}a\v{c}a}, title = {Relativiziranje novine ‚novovrsne hrane’ (novel food)}, keyword = {novovrsnost hrane, biolo\v{s}ki redukcionizam, supstancijalni ekvivalent, prehrambeno tehnolo\v{s}ke metode, demokratska prava potro\v{s}a\v{c}a}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Knezovi\'{c}, Katica}, year = {2007}, keywords = {novovrsnost food, biological reductionism, substantial equivalent, food technology methods, democratic rights of consumers}, title = {Relative novelty of novel food}, keyword = {novovrsnost food, biological reductionism, substantial equivalent, food technology methods, democratic rights of consumers}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font