Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683395

Tehnološki i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira


Orlović, Jelena
Tehnološki i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 683395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tehnološki i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira
(Technological and probiotic potential of E. faecium strains isolated from Istrian cheese)

Autori
Orlović, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2013

Stranica
41

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Istarski sir; Enterococcus spp; PCR; RAPD; tehnološki potencijal; probiotiĉki potencijal
(Istrian cheese; Enterococcus spp; PCR; RAPD; technological potential; probiotic potential)

Sažetak
Bakterije roda Enterococcus danas se smatraju sastavnim dijelom prirodne mikroflore tradicionalnih sireva sa područja Mediterana. Kako je E. faecium jedna od dominantnih vrsta u Istarskom siru, nužno je detaljno istražiti tehnološke karakteristike i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih tijekom zrenja Istarskog sira. U ovom istraživanju analizirani su reprezentativni izolati E. faecium izolirani iz gruša, mlijeka i sira uzorkovanog nakon 30, 60 i 120 dana zrenja. Uzorci su sakupljeni sa 5 različitih gospodarstava. Na osnovu PCR-RAPD analize izolati su grupirani te su odabrani reprezentativni sojevi. Svi izolati pokazali su iznimno jaku proteolitičku aktivnost. Većina izolata pokazala je izrazitu antimikrobnu aktivnost prema 6 vrsta potencijalnih patogena. Svi izolati su preživjeli u visokom postotku u simuliranim uvjetima želučanog soka i dvanaesnika i nisu pokazala hemolitičko djelovanje. Većina izolata ima slabu stopu autoagregacije. Svi izolati pokazali su osjetljivost na ampicilin i penicilin, djelomičnu rezistenciju na tetraciklin te rezistenciju na klindamicin.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Orlović, Jelena
Tehnološki i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Orlović, J. (2013) 'Tehnološki i probiotički potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Orlovi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {Istarski sir, Enterococcus spp, PCR, RAPD, tehnolo\v{s}ki potencijal, probioti\^{c}ki potencijal}, title = {Tehnolo\v{s}ki i probioti\v{c}ki potencijal sojeva E. faecium izoliranih iz Istarskog sira}, keyword = {Istarski sir, Enterococcus spp, PCR, RAPD, tehnolo\v{s}ki potencijal, probioti\^{c}ki potencijal}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Orlovi\'{c}, Jelena}, year = {2013}, pages = {41}, keywords = {Istrian cheese, Enterococcus spp, PCR, RAPD, technological potential, probiotic potential}, title = {Technological and probiotic potential of E. faecium strains isolated from Istrian cheese}, keyword = {Istrian cheese, Enterococcus spp, PCR, RAPD, technological potential, probiotic potential}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font