Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683393

Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira


Jensterle, Anja
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 683393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira
(Genetic characterization of the indigenous lactobacilli population isolated from Istrian cheese)

Autori
Jensterle, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2010

Stranica
25

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
Istarski sir; bakterije mliječne kiseline; laktobacili; standardne mikrobiološke metode; molekularne metode
(Istrian cheese; lactic acid bacteria; lactobacilli; standard microbiological methods; molecular methods)

Sažetak
Tradicionalni Istarski sir proizvodi se od sirovog ovčjeg mlijeka bez upotrebe starter kultura. Njegov jedinstven okus i tekstura rezultat su metaboličkih procesa bakterija mliječne kiseline tijekom zrenja. Upotreba sirovog mlijeka u tehnologiji proizvodnje Istarskog sira izvor je raznolike autohtone mikrobne zajednice, NSLAB (Non StarterLactic Acid Bacteria). Rod Lactobacillus čini dominantan dio te zajednice te značajno utječe na fermentaciju, zrenje i senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Cilj ovog rada je izolacija i utvrđivanje genetske varijabilnosti autohtonih sojeva Lactobacillus spp. iz Istarskog sira. Ukupno je izolirano 60 izolata laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira kroz period zrenja od 120 dana. Svim izolati su potvrđeni da pripadaju gram pozitivnim štapićima. Biokemijskim testom PhP-LB sustavom preliminarno je grupirano 60 izolata u 5 PhP grupa. Po jedan reprezentativni soj svake od grupa nadalje je analiziran na razini genotipa. PCR analizom uz primjenu rod specifičnih početnica LbLMA1-rev and r16-1 potvrđena je njihova pripadnost rodu Lactobacillus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jensterle, Anja
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jensterle, A. (2010) 'Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jensterle, Anja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {Istarski sir, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, laktobacili, standardne mikrobiolo\v{s}ke metode, molekularne metode}, title = {Geneti\v{c}ka karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira}, keyword = {Istarski sir, bakterije mlije\v{c}ne kiseline, laktobacili, standardne mikrobiolo\v{s}ke metode, molekularne metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jensterle, Anja}, year = {2010}, pages = {25}, keywords = {Istrian cheese, lactic acid bacteria, lactobacilli, standard microbiological methods, molecular methods}, title = {Genetic characterization of the indigenous lactobacilli population isolated from Istrian cheese}, keyword = {Istrian cheese, lactic acid bacteria, lactobacilli, standard microbiological methods, molecular methods}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font