Pregled bibliografske jedinice broj: 683393
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 683393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetička karakterizacija autohtone populacije laktobacila izolirane iz Istarskog sira
(Genetic characterization of the indigenous lactobacilli population isolated from Istrian cheese)
Autori
Jensterle, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2010
Stranica
25
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
Istarski sir; bakterije mliječne kiseline; laktobacili; standardne mikrobiološke metode; molekularne metode
(Istrian cheese; lactic acid bacteria; lactobacilli; standard microbiological methods; molecular methods)
Sažetak
Tradicionalni Istarski sir proizvodi se od sirovog ovčjeg mlijeka bez upotrebe starter kultura. Njegov jedinstven okus i tekstura rezultat su metaboličkih procesa bakterija mliječne kiseline tijekom zrenja. Upotreba sirovog mlijeka u tehnologiji proizvodnje Istarskog sira izvor je raznolike autohtone mikrobne zajednice, NSLAB (Non StarterLactic Acid Bacteria). Rod Lactobacillus čini dominantan dio te zajednice te značajno utječe na fermentaciju, zrenje i senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Cilj ovog rada je izolacija i utvrđivanje genetske varijabilnosti autohtonih sojeva Lactobacillus spp. iz Istarskog sira. Ukupno je izolirano 60 izolata laktobacila iz uzoraka mlijeka i sira kroz period zrenja od 120 dana. Svim izolati su potvrđeni da pripadaju gram pozitivnim štapićima. Biokemijskim testom PhP-LB sustavom preliminarno je grupirano 60 izolata u 5 PhP grupa. Po jedan reprezentativni soj svake od grupa nadalje je analiziran na razini genotipa. PCR analizom uz primjenu rod specifičnih početnica LbLMA1-rev and r16-1 potvrđena je njihova pripadnost rodu Lactobacillus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Skelin
(mentor)