Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683325

IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA


Tanuwidjaja, Irina
IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 683325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA
(Isolation and genetic characterization of the indigenous enterococci)

Autori
Tanuwidjaja, Irina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2010

Stranica
23

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
Istarski sir ; Enterococcus spp. ; PCR ; PCR RAPD
(Istrian cheese ; Enterococcus spp. ; PCR ; PCR RAPD)

Sažetak
Istarski sir je visokokvalitetni tradicionalni hrvatski proizvod koji se proizvodi iz nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva pripisuju se metaboličkoj aktivnosti pojedinih autohtonih skupina bakterija mliječne kiseline (BMK) koje su prisutne u mlijeku i siru tijekom zrenja. Sastav i brojnost navedenih populacija varira tijekom procesa fermentacije i zrenja. Unutar skupine bakterija mliječne kiseline značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus. Standardnim mikrobiološkim metodama potvrđena je prisutnost enterokoka u uzorcima mlijeka, svježeg sira i sireva nakon 30, 60, 90 i 120 dana zrenja. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 3, 49 log CFU/ml svježeg mlijeka do 7, 40 log CFU/g sira nakon 60 dana zrenja što ukazuje da sredinom zrenja zajednica enterokoka ima najveću brojnost, a nakon toga se stabilizira sve do završetka zrenja. Svi izolati su Gram pozitivni koki koji su rasli u zasićenoj 6, 5 % otopini NaCl. PCR metodom potvrđena je identifikacija na razini roda. RAPD metodom izolati za koje je potvrđeno da pripadaju enterokokima svrstani su u 12 različitih grupa čime se uspješno reducirao broj izolata za daljnje analize na razini genotipa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jelena Šesnić (autor)

Avatar Url Irina Tanuwidjaja (autor)

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tanuwidjaja, Irina
IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Tanuwidjaja, I. (2010) 'IZOLACIJA I GENETIČKA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tanuwidjaja, Irina}, year = {2010}, pages = {23}, keywords = {Istarski sir, Enterococcus spp., PCR, PCR RAPD}, title = {IZOLACIJA I GENETI\v{C}KA KARAKTERIZACIJA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ AUTOHTONOG ISTARSKOG SIRA}, keyword = {Istarski sir, Enterococcus spp., PCR, PCR RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tanuwidjaja, Irina}, year = {2010}, pages = {23}, keywords = {Istrian cheese, Enterococcus spp., PCR, PCR RAPD}, title = {Isolation and genetic characterization of the indigenous enterococci}, keyword = {Istrian cheese, Enterococcus spp., PCR, PCR RAPD}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font