Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683267

Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira


Đurić, Željkica
Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 683267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira
(Genotypic and phenotypic characterization of Enterococcus species isolated from milk and young Istrian cheese)

Autori
Đurić, Željkica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
39

Mentor
Mrkonjić Fuka, Mirna

Ključne riječi
Istarski sir; Enterococcus spp.; genotipska karakterizacija; fiziološki testovi; proteolitička; lipolitička i hemolitička aktivnost
(Istrian cheese; Enterococcus spp; genotypic characterization; physiological tests; proteolytic; lipolytic and hemolytic activity)

Sažetak
Tradicionalni Istarski sir proizvodi se iz svježeg nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodatka mikrobnih kultura. Specifične organoleptičke karakteristike sira ovise o aktivnosti i interakcijama pojedinih autohtonih skupina bakterija mliječne kiseline (BMK). Kako se sastav autohtone mikroflore mijenja tijekom faza zrenja, vrste i sojevi dominantni u početnim fazama zrenja nisu nužno prisutni i u zrelom siru. Bakterije roda Enterococcus imaju značajnu ulogu u procesu zrenja mnogih tradicionalnih sireva. E. faecium i E. faecalis su najčešće vrste bakterija roda Enterococcus koje nalazimo u svježem ovčjem mlijeku i tradicionalnim sirevima sa područja Mediterana. U ovom radu fenotipski i genotipski su karakterizirani sojevi E. faecalis i E. feacium izolirani iz uzoraka svježeg mlijeka i mladog Istarskog sira. Svi nasumično izabrani izolati morfološki su potvrđeni kao Gram pozitivni koki, a RAPD-PCR metodom su grupirani i određeni do razine soja. PCR analizom potvrđena je pripadnost reprezentativnih sojeva vrstama E. faecium i E. faecalis. Svi reprezentativni izolati rasli su u različitim ekofiziološkim uvjetima koji su uključivali: rast pri 10ºC i 45ºC, pri pH 4, 0 i pH 9, 6 u 0, 04 % otopini Na azida, 6, 5 % otopini NaCl i na podlozi sa žuči. Istraživanjem lipolitičke aktivnosti reprezentativnih izolata na krutom BHI agaru sa žumanjkom jajeta i 1 % maslinovim uljem primijećen je izostanak razgradnje lipida, dok je na krutom BHI agaru s 1 % obranim mlijekom kod svih reprezentativnih izolata primijećena razgradnja kazeina. Kod svih reprezentativni izolata primijećena je γ-hemoliza reprezentativnih izolata i inhibicija rasta većine istraženih patogena.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirna Mrkonjić Fuka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đurić, Željkica
Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Đurić, Ž. (2013) 'Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuri\'{c}, \v{Z}eljkica}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {Istarski sir, Enterococcus spp., genotipska karakterizacija, fiziolo\v{s}ki testovi, proteoliti\v{c}ka, lipoliti\v{c}ka i hemoliti\v{c}ka aktivnost}, title = {Genotipska i fenotipska karakterizacija sojeva E. faecalis i E. feacium izoliranih iz mlijeka i mladog Istarskog sira}, keyword = {Istarski sir, Enterococcus spp., genotipska karakterizacija, fiziolo\v{s}ki testovi, proteoliti\v{c}ka, lipoliti\v{c}ka i hemoliti\v{c}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJuri\'{c}, \v{Z}eljkica}, year = {2013}, pages = {39}, keywords = {Istrian cheese, Enterococcus spp, genotypic characterization, physiological tests, proteolytic, lipolytic and hemolytic activity}, title = {Genotypic and phenotypic characterization of Enterococcus species isolated from milk and young Istrian cheese}, keyword = {Istrian cheese, Enterococcus spp, genotypic characterization, physiological tests, proteolytic, lipolytic and hemolytic activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font