Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 683178

RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE


Filipović, Zrinka
RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 683178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE
(Diversity of indigenous strains of enterococci isolated from Cheese ina a sack)

Autori
Filipović, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
Sir iz mišine; Enterococcus spp.; PCR RAPD; multiplex PCR
(Cheese in a sack; Enterococcus spp.; PCR RAPD; multiplex PCR)

Sažetak
Sir iz mišine je visokovrijedni autohtoni hrvatski proizvod koji se proizvodi iz sirovog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegove specifične organoleptičke karakteristike rezultat su aktivnosti autohtone mikrobne zajednice NSLAB (Non Starter Lactic Acid Bacteria) koja prevladava tijekom njegova zrenja. Dominantnu skupinu NSLAB čine bakterije roda Enterococcus koje se smatraju odgovornim za specifičnosti njegova okusa, mirisa i teksture. Uzorkovanje Sira iz mišine provodilo se na jednom obiteljsko - poljoprivrednom gospodarstvu na području Šibensko-kninske županije. Obzirom da je ovo istraživanje nastavak prethodnih istraživanja Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta, uključivalo je uzorke DNA izolirane iz Sira iz mišine tijekom 45, 60 i 75 dana zrenja sira. Kako bi se analizirala raznolikost zajednice enterokoka tijekom kasnijih faza zrenja Sira iz mišine korištene su molekularne tehnike bazirane na PCR reakcijama. Za utvrđivanje raznolikosti sojeva, njihovo preliminarno grupiranje i odabir reprezentativnih sojeva korištena je PCR RAPD metoda, dok je za potvrdu vrste reprezentativnih izolata primijenjena multiplex PCR metoda s vrsno specifičnim početnicama. Svi izolati za koje je potvrđeno da pripadaju rodu Enterococcus u ranijim istraživanjima, RAPD metodom uspješno su reducirani u 9 različitih grupa te je izabrano 9 reprezentativnih izolata. Multiplex PCR metodom potvrđeno je da izolati pripadaju vrsti E. faecalis, što dodatno ukazuje na dominaciju ove vrste u zrelom Siru iz mišine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Filipović, Zrinka
RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Filipović, Z. (2011) 'RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MIŠINE', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Zrinka}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {Sir iz mi\v{s}ine, Enterococcus spp., PCR RAPD, multiplex PCR}, title = {RAZNOLIKOST AUTOHTONIH SOJEVA ENTEROKOKA IZOLIRANIH IZ SIRA IZ MI\v{S}INE}, keyword = {Sir iz mi\v{s}ine, Enterococcus spp., PCR RAPD, multiplex PCR}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Filipovi\'{c}, Zrinka}, year = {2011}, pages = {28}, keywords = {Cheese in a sack, Enterococcus spp., PCR RAPD, multiplex PCR}, title = {Diversity of indigenous strains of enterococci isolated from Cheese ina a sack}, keyword = {Cheese in a sack, Enterococcus spp., PCR RAPD, multiplex PCR}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font