Pregled bibliografske jedinice broj: 682978
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 682978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji
(Additives application in breadmaking)
Autori
Ratkajec, Dalia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.02
Godina
2012
Stranica
20
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
aditivi ; pekarstvo ; upotreba u procesu proizvodnje ; zakonska regulativa
(additives ; breadmaking ; application in production process ; the legislation)
Sažetak
Proizvođači koji upotrebljavaju aditive trebaju se pridržavati zakonskih propisa. U Republici Hrvatskoj donesen je Pravilnik o prehrambenim aditivima (MZSS, 2007). Pravilnikom je regulirana upotreba aditiva i definira se sam pojam aditiv. Na deklaraciji proizvoda treba biti naznačeno koji se aditiv upotrebljavao u proizvodnji. Aditivi se označavaju E-brojem. U pekarstvu se aditivi dodaju tijekom procesa proizvodnje. Povoljno djeluju na različita svojstva gotovog proizvoda (volumen, okus, boju itd.). Aditive dijelimo na šest osnovnih skupina, a to su: enzimski preparati, oksido-redukcijska sredstva, površinsko aktivne tvari, nutritivno vrijedne tvari, konzervansi, kompleksni poboljšivači. U svijetu dva velika sustava uređuju područje aditiva. Stariji sustav, Codex committee on food additives, donesen je od organizacija WHO i FAO. Noviji sustav je sustav propisan od strane Europske unije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)