Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682978

Upotreba aditiva u pekarskoj industriji


Ratkajec, Dalia
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 682978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji
(Additives application in breadmaking)

Autori
Ratkajec, Dalia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.02

Godina
2012

Stranica
20

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
aditivi ; pekarstvo ; upotreba u procesu proizvodnje ; zakonska regulativa
(additives ; breadmaking ; application in production process ; the legislation)

Sažetak
Proizvođači koji upotrebljavaju aditive trebaju se pridržavati zakonskih propisa. U Republici Hrvatskoj donesen je Pravilnik o prehrambenim aditivima (MZSS, 2007). Pravilnikom je regulirana upotreba aditiva i definira se sam pojam aditiv. Na deklaraciji proizvoda treba biti naznačeno koji se aditiv upotrebljavao u proizvodnji. Aditivi se označavaju E-brojem. U pekarstvu se aditivi dodaju tijekom procesa proizvodnje. Povoljno djeluju na različita svojstva gotovog proizvoda (volumen, okus, boju itd.). Aditive dijelimo na šest osnovnih skupina, a to su: enzimski preparati, oksido-redukcijska sredstva, površinsko aktivne tvari, nutritivno vrijedne tvari, konzervansi, kompleksni poboljšivači. U svijetu dva velika sustava uređuju područje aditiva. Stariji sustav, Codex committee on food additives, donesen je od organizacija WHO i FAO. Noviji sustav je sustav propisan od strane Europske unije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daliborka Koceva Komlenić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ratkajec, Dalia
Upotreba aditiva u pekarskoj industriji, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ratkajec, D. (2012) 'Upotreba aditiva u pekarskoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ratkajec, Dalia}, year = {2012}, pages = {20}, keywords = {aditivi, pekarstvo, upotreba u procesu proizvodnje, zakonska regulativa}, title = {Upotreba aditiva u pekarskoj industriji}, keyword = {aditivi, pekarstvo, upotreba u procesu proizvodnje, zakonska regulativa}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ratkajec, Dalia}, year = {2012}, pages = {20}, keywords = {additives, breadmaking, application in production process, the legislation}, title = {Additives application in breadmaking}, keyword = {additives, breadmaking, application in production process, the legislation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font