Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682965

Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima


Grgić, Ilija
Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 682965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima
(Spoilage of bakery products caused by molds)

Autori
Grgić, Ilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2013

Stranica
19

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
pekarski proizvodi; brašno; mikrobiološko kvarenje; zaštita pekarskih proizvoda; bakterije; plijesni i konzervansi
(bakery products; flour; microbial spoilage; protection of bakery products; bacteria; fungi and preservatives)

Sažetak
Pokvarena hrana može se definirati kao hrana koja je oštećena, što je čini nepoželjnom za ljudsku prehranu. Pekarski proizvodi su važan dio ravnomjerne prehrane i velika raznovrsnost takvih proizvoda može se naći na policama u supermarketima. Međutim, pekarski proizvodi, kao i druga prerađena hrana, podliježu fizikalnim, kemijskim i mikrobiološkim kvarenjima. Dok su fizikalna i kemijska kvarenja ograničena rokom upotrebe za pekarske proizvode niske ili srednje vlažnosti, mikrobiološko kvarenje bakterijama, kvascima i plijesnima je problem za proizvode velike vlažnosti. Plijesan predstavlja najveći problem kod kvarenja i dužoj održivosti samih proizvoda nakon pečenja. Mnogo industrijski proizvedenih pekarskih proizvoda proizlaze iz procesa pečenja na sterilnim površinama, međutim korištenje poslije pečenja može lako da dovede do gljivičnih i mikrobioloških površinskih zagađenja koja su rezultat eksploatacije kako zagađivačima iz zraka tako i u kontaktu sa priborom. Ovaj rad je fokusiran na mikrobiološko kvarenje pekarskih proizvoda, a posebno krvarenje uzrokovano plijesnima i njihova zaštita od kvarenja. Sam proces mljevenja i nakupljanje ostataka u tvornici na opremi također predstavlja značajan izvor mikrobiološke kontaminacije. Povećanje broja mikroorganizama u poluproizvodima znači da se u nekim mlinovima, mikroorganizmi (posebice sporogene vrste) mogu nalaziti na opremi i da mogu negativno utjecati na kvalitetu krajnjeg proizvoda. Obraćanje pažnje na higijenu u mlinu je važan korak u proizvodnji brašna i drugih frakcija sa malim brojem mikroorganizama. Bitno je voditi računa o kontroli higijene radnika, opreme, pogona, ali i same sirovine. Pekarske proizvode možemo održati duže trajnima različitim postupcima zaštite, kao što su upotreba zračenja, pakiranje u modificiranoj atmosferi, te upotrebom konzervansa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgić, Ilija
Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Grgić, I. (2013) 'Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ilija}, year = {2013}, pages = {19}, keywords = {pekarski proizvodi, bra\v{s}no, mikrobiolo\v{s}ko kvarenje, za\v{s}tita pekarskih proizvoda, bakterije, plijesni i konzervansi}, title = {Kvarenje pekarskih proizvoda uzrokovano plijesnima}, keyword = {pekarski proizvodi, bra\v{s}no, mikrobiolo\v{s}ko kvarenje, za\v{s}tita pekarskih proizvoda, bakterije, plijesni i konzervansi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Ilija}, year = {2013}, pages = {19}, keywords = {bakery products, flour, microbial spoilage, protection of bakery products, bacteria, fungi and preservatives}, title = {Spoilage of bakery products caused by molds}, keyword = {bakery products, flour, microbial spoilage, protection of bakery products, bacteria, fungi and preservatives}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font