Pregled bibliografske jedinice broj: 682954
POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE
POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 682954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POPULACIJSKA DINAMIKA SOJEVA RODA ENTEROCOCCUS U SIRU IZ MIŠINE
(Population dynamics of Enterococcus strains in Cheese from sack)
Autori
Stanić, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2013
Stranica
42
Mentor
Andrea Skelin
Ključne riječi
Sir iz mišine; BMK; rod Enterococcus; PCR; PCR RAPD
(Cheese in a sack; LAB; genus Enterococcus; PCR; PCR RAPD)
Sažetak
Sir iz mišine je autohtoni hrvatski sir koji se proizvodi na području šibenskog zaleđa od sirovog ovčjeg mlijeka, a specifičan miris i okus dobiva tijekom zrenja u janjećoj koži (mišini). Dodatnoj specifičnosti pridonosi prirodna populacija bakterija mliječne kiseline (BMK). Toj prirodnoj populaciji pripadaju bakterije roda Enterococcus koje imaju važnu ulogu u formiranju karakterističnih organoleptičkih svojstava ovoga sira, osobito tijekom zrenja. Enterokoki se pojavljuju kao non-starter bakterije mliječne kiseline (NSLAB) u raznim vrstama sira. Cilj ovog rada je genotipska identifikacija enterokoka na razini roda, vrste i soja tijekom zrenja Sira iz mišine. Uzorkovanje Sira iz mišine potrebnog za istraživanje provodilo se na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu na području Šibensko-kninske županije. Uzorci sira uzorkovani su 45.-og, 60.-og i 75.-og dana zrenja. Osnovne PCR metode i njene modifikacije korištene su za preciznu genetičku karakterizaciju izolata na razini roda, vrste i soja. Primjenom RAPD-PCR metode s oligonukleotidnim početnicama M13 i P2 preliminarno su grupirani izolati enterokoka u 15 grupa unutar kojih su izabrani reprezentativni izolati. Multiplex PCR analizom uz primjenu vrsno specifičnih početnica potvrđena je pripadnost izolata enterokoka vrstama E. faecium i E. faecalis.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Andrea Skelin
(autor)