Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682943

Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna


Jonjić, Maja
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 682943 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna
(Wheat flour testing by amylograph)

Autori
Jonjić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
27

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
želatinizacija škroba ; amilolitički enzimi ; amilograf
(starch gelatinization ; amylolytic enzymes ; amylograph)

Sažetak
Pecivna svojstva brašna uvelike ovise o želatinizaciji škroba i aktivnosti enzima (α- amilaze). Amilograf daje procjenu o kvaliteti brašna i prikladnosti brašna za različite primjene, podatke o pecivnim karakteristikama brašna, služi za procjenu specijalnih vrsta brašna te pruža pomoć pri kontroli dodatka enzima u postupku proizvodnje pekarskih proizvoda. Princip metode se temelji na zagrijavanju suspenzije brašna i vode te njenom zagrijavanju. Ovisno o viskoznosti suspenzije, mjerni senzor registrira otpor koji suspenzija pruža amilografskoj miješalici. Dobiveni mjerni podaci o promjeni viskoznosti suspenzije daju informacije o kvaliteti pšenice što uvelike doprinosi evaluaciji upotrebna vrijednosti pšenice kao sirovine za preradu u mlinske proizvode za ljudsku prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jonjić, Maja
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jonjić, M. (2013) 'Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jonji\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {\v{z}elatinizacija \v{s}kroba, amiloliti\v{c}ki enzimi, amilograf}, title = {Amilografsko ispitivanje p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na}, keyword = {\v{z}elatinizacija \v{s}kroba, amiloliti\v{c}ki enzimi, amilograf}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jonji\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {27}, keywords = {starch gelatinization, amylolytic enzymes, amylograph}, title = {Wheat flour testing by amylograph}, keyword = {starch gelatinization, amylolytic enzymes, amylograph}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font