Pregled bibliografske jedinice broj: 682943
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 682943 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Amilografsko ispitivanje pšeničnog brašna
(Wheat flour testing by amylograph)
Autori
Jonjić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
27
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
želatinizacija škroba ; amilolitički enzimi ; amilograf
(starch gelatinization ; amylolytic enzymes ; amylograph)
Sažetak
Pecivna svojstva brašna uvelike ovise o želatinizaciji škroba i aktivnosti enzima (α- amilaze). Amilograf daje procjenu o kvaliteti brašna i prikladnosti brašna za različite primjene, podatke o pecivnim karakteristikama brašna, služi za procjenu specijalnih vrsta brašna te pruža pomoć pri kontroli dodatka enzima u postupku proizvodnje pekarskih proizvoda. Princip metode se temelji na zagrijavanju suspenzije brašna i vode te njenom zagrijavanju. Ovisno o viskoznosti suspenzije, mjerni senzor registrira otpor koji suspenzija pruža amilografskoj miješalici. Dobiveni mjerni podaci o promjeni viskoznosti suspenzije daju informacije o kvaliteti pšenice što uvelike doprinosi evaluaciji upotrebna vrijednosti pšenice kao sirovine za preradu u mlinske proizvode za ljudsku prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)