Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 682923

Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek


Kerekeš, Anita
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 682923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek
(Examination of wheat protein quality in the laboratory of the Agricultural Institute Osijek)

Autori
Kerekeš, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Jukić, Marko

Ključne riječi
proteini ; gluten ; sedimentacijska vrijednost ; reologija
(proteins ; gluten ; sedimentation value ; rheology)

Sažetak
Proteini su složeni kemijski spojevi velike molekularne mase i njihov udio u brašnu iznosi 10 12 %. Proteini brašna se prema topljivosti dijele u četiri grupe: albumini i globulini koji su topljivi u vodi, te glutenini i glijadini koji su netopljivi. Glijadin i glutenin zbog svojih svojstava bubrenja u vodi omogućuju formiranje tijesta iz pšeničnog brašna, a zajedno tvore gluten (vlažni lijepak) o čijoj kakvoći i količini ovise svojstva tijesta. Sedimentacijska vrijednost i jačina glutena su u pozitivnoj korelaciji, prema čemu se brašno klasira u tri klase. Uređaji kojima se određuju karakteristike tijesta su farinograf i ekstenzograf. Farinograf je uređaj kojim se određuju osobine i vladanje tijesta pri miješanju, a ekstenzograf je uređaj kojim se otprilike može unaprijed odrediti ponašanje tijesta u proizvodnji kruha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marko Jukić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kerekeš, Anita
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kerekeš, A. (2013) 'Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kereke\v{s}, Anita}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {proteini, gluten, sedimentacijska vrijednost, reologija}, title = {Ispitivanje kvalitete proteina p\v{s}enice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek}, keyword = {proteini, gluten, sedimentacijska vrijednost, reologija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kereke\v{s}, Anita}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {proteins, gluten, sedimentation value, rheology}, title = {Examination of wheat protein quality in the laboratory of the Agricultural Institute Osijek}, keyword = {proteins, gluten, sedimentation value, rheology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font