Pregled bibliografske jedinice broj: 682923
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 682923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kvalitete proteina pšenice u
laboratoriju Poljoprivrednog instituta Osijek
(Examination of wheat protein quality in the
laboratory of the Agricultural Institute Osijek)
Autori
Kerekeš, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Jukić, Marko
Ključne riječi
proteini ; gluten ; sedimentacijska vrijednost ; reologija
(proteins ; gluten ; sedimentation value ; rheology)
Sažetak
Proteini su složeni kemijski spojevi velike molekularne mase i njihov udio u brašnu iznosi 10 12 %. Proteini brašna se prema topljivosti dijele u četiri grupe: albumini i globulini koji su topljivi u vodi, te glutenini i glijadini koji su netopljivi. Glijadin i glutenin zbog svojih svojstava bubrenja u vodi omogućuju formiranje tijesta iz pšeničnog brašna, a zajedno tvore gluten (vlažni lijepak) o čijoj kakvoći i količini ovise svojstva tijesta. Sedimentacijska vrijednost i jačina glutena su u pozitivnoj korelaciji, prema čemu se brašno klasira u tri klase. Uređaji kojima se određuju karakteristike tijesta su farinograf i ekstenzograf. Farinograf je uređaj kojim se određuju osobine i vladanje tijesta pri miješanju, a ekstenzograf je uređaj kojim se otprilike može unaprijed odrediti ponašanje tijesta u proizvodnji kruha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marko Jukić
(mentor)