Pregled bibliografske jedinice broj: 6827
Perspektive razvoja domaće proizvodnje pivarskog ječma i slada
Perspektive razvoja domaće proizvodnje pivarskog ječma i slada // Svijet piva, 16 (1997), 11-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 6827 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Perspektive razvoja domaće proizvodnje pivarskog ječma i slada
(Development Prospects of Domestic Production of Brewing Barley and Malt)
Autori
Kovačević, Josip ; Šimić, Ivan ; Lalić, Alojzije ; Bošnjak, Miroslav ; Stojić, Ivan
Izvornik
Svijet piva 16
(1997);
11-15
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
proizvodnja ječma; proizvodnja slada; proizvodnja piva; kultivar; urod zrna; namjenska proizvodnja ječma
(production of malt; production of beer; variety; grain yield; quality of malt; assigned production of barley)
Sažetak
Poljoprivrednu proizvodnju Republike Hrvatske značajno je povezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i industrije. Industrija piva u Republici Hrvatskoj ima veliko tržište i potrebu daljnjega povećanja, a što bi se moralo pozitivno odraziti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju (ječam, kukuruz, hmelj) i prateću industriju (stakla, sredstva za dezinfekciju i pranje, opreme za proizvodnju....). Današnja proizvodnja ječma u Republici Hrvatskoj smanjena je za gotovo 40% u odnosu na razdoblje prije srpske agresije, odnosno popolovljena u odnosu na godine s visokom proizvodnjom ječma.Istodobno smanjuje se proizvodnja slada u sladari u Novoj Gradiški, te je prošle godine proizvedena najmanja količina slada od početka proizvodnje prije 25 godina. Za razliku od proizvodnje ječma i slada proizvodnja piva u Republici Hrvatskoj od 1993. godine bilježi porast, tako da se povećava potreba za sladom.Klas d.d., Nova Gradiška nastoji obnoviti proizvodnju slada i organizirati proizvodnju pivarskog ječma zajedno s belgijskim partnerom.U proizvodnji ječma u Republici Hrvatskoj dominiraju osječki kultivari dvorednog ozimog (Rex i Sladoran) i jarog ječma (Astor, Vitez, Jaran), visoke rodnosti i dobrih gospodarskih osobina, od kojih je moguće proizvesti slad vrlo dobre pivarske kakvoće.Procjenjujemo da u većem dijelu Republike Hrvatske postoje povoljni uvjeti za proizvodnju potrebnih količina kvalitetnog pivarskog ječma, da postoji vrlo dobar sortiment potencijalno kvalitetnog pivarskog ozimog i jarog ječma oplemenjen na Poljoprivrednom institutu u Osijeku za proizvodnju pivarskog ječma u našim uvjetima proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)