Pregled bibliografske jedinice broj: 68264
Kineska raštika u proljetnom roku uzgoja
Kineska raštika u proljetnom roku uzgoja // Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća. XXXXV znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1999. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 68264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kineska raštika u proljetnom roku uzgoja
(Pakchoy grown as spring crop)
Autori
Žutić, Ivanka ; Toth, Nina ; Novak, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća. XXXXV znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb, 1999
Skup
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća. XXXXV znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kineska raštika; gustoća sklopa; rokovi berbe; komponente prinosa
(Pakchoy; plant density; timing of harvest; yield components)
Sažetak
Nastavljeno je istraživanje kineske raštike (Brassica rapa L. subsp. chinensis Rupr.), kao malo poznate vrste povrća, u cilju introdukcije u područje sjeverozapadne Hrvatske. Prethodna istraživanja upućuju na potrebu utvrđivanja tehnološke zrelosti biljke, obzirom da prekasna berba rezultira velikom biljnom masom, ali s peteljkama nepodesnim za ljudsku ishranu.
U istraživanje provedeno u proljetnom roku uzgoja (sadnja presadnica s grudom supstrata 20.4.1998) uključene su dvije gustoće sklopa (16.6 i 22 biljke/m2) te tri roka berbe (30, 37 i 45 dana nakon sadnje). Promatrana su sljedeća svojstva: masa peteljki, plojki i neiskoristivog dijela i njihov udio u ukupnoj masi biljke, sadržaj suhe tvari te prinos.
Ustanovljeno je da rok berbe utječe na sva promatrana svojstva. Drugi promatrani faktor, gustoća sklopa biljaka, ima utjecaj na prosječnu masu biljke te masu peteljke i plojke, ali ne utječe na visinu prinosa i sadržaj suhe tvari u biljci. Udio peteljki u masi biljke podjednak je kod svih berbi, dok je u zadnjoj značajno povećan udio neiskoristivog dijela biljke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)