Pregled bibliografske jedinice broj: 681768
Granulometrijski sastav zrna kao čimbenik skladištenja žitarica
Granulometrijski sastav zrna kao čimbenik skladištenja žitarica, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 681768 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Granulometrijski sastav zrna kao čimbenik
skladištenja žitarica
(Influence of granulometric composition on cereals
storage)
Autori
Ćurić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
25
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
žitarice ; skladištenje ; transport ; čimbenici skladištenja ; granulometrijska analiza ; prosječna veličina čestica
(cereals ; storage ; transport ; storage factors ; granulometric analysis ; average particle size)
Sažetak
Žitarice su važna grupa namirnica u lancu prehrane i kao takve zauzimaju mjesto na vrhu piramide prehrane. Kvaliteta i trajnost žitarica uvelike ovisi o uvjetima skladištenja na koje utječu mnogi fizikalni, kemijski i biokemijski čimbenici. Žitarice se najčešće skladište u silosima, a jedan od važnih čimbenika u skladištenju žitarica je granulometrijski sastav i nasipna gustoća. Granulometrijski sastav podrazumjeva raspodjelu glavne mase zrna na pojedine frakcije s različitom veličinom čestica. Poznavanje granulometrijskog sastava daje mogućnost izračuna prosječne veličine čestica materijala. U radu je eksperimentalno određen granulometrijski sastav na uzorku ječma iz Čakovečkih mlinova te je određena prosječna veličina čestica prema metodi Žike Lepojevića te metodama po Baker-Herrman i Roisin-Rammler- Bannettu. Kao rezultat dobivene su različite prosječne veličine čestica od 0, 170 mm, 0, 216 mm i 0, 300 mm. Isto tako određena je nasipna gustoća zrna ječma koja je uspoređena s nasipnom gustoćom izmljevenog ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130471-0338 - Modeliranje i simuliranje procesa sušenja i ekstrakcije u proizvodnji hrane (Tomas, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)