Pregled bibliografske jedinice broj: 681129
Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja
Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja // Krmiva, 55 (2013), 1; 11-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 681129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativne i energetske promjene ploda lješnjaka u procesu konvekcijskog sušenja
(Qualitative and Energetic Changes of Hazelnuts after the Process of Convective Drying)
Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Jurišić, Vanja ; Bilandžija, Nikola ; Kuže, Ivan ; Voća, Neven ; Landeka, Marijana
Izvornik
Krmiva (0023-4850) 55
(2013), 1;
11-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
lješnjak; konvekcijsko sušenje; energija
(hazelnut; convection drying; energy)
Sažetak
Zbog povećanog sadržaja vode neposredno nakon ubiranja, plod lješnjaka se mora termički doraditi do ravnotežne vlažnosti te je kao takav na tržištu dostupan tijekom cijele godine. Jedan od postupaka termičke dorade je konvekcijsko sušenje. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj temperature prije i nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativne (fizikano-kemijske) karakteristike ploda lješnjaka, kao i utvrditi iskoristivost ljuske lješnjaka kao energenta. U istraživanjima su korištene dvije sorte lješnjaka, Istarski duguljasti i Rimski okrugli. Plodovi lješnjaka konvekcijski su sušeni na temperaturi od 50°C pri brzini zraka od 1, 0 m s-1. Na temelju dobivenih rezultata, određena je brzina otpuštanja vode iz ploda lješnjaka, kao i promjene u fizikalnim (dimenzije, sferičnost, gustoća i volumen), kemijskim (sadržaji vode, pepela, proteina, masti i ugljikohidrata) te energetskim (sadržaji vode, pepela, koksa, fiksiranog ugljika, dušika (N), ugljika (C), sumpora (S), vodika (H), kisika (O) te hlapive tvari, gorive tvari i gornja Hg i donja Hd ogrjevna vrijednost) svojstvima ploda lješnjaka. Utvrđeno je da se nakon termičke dorade ne gubi većina nutritivnih vrijednosti jezgre te da ljuska lješnjaka ima dobra energetska svojstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780703-0698 - Saniranje tehnoloških nusproizvoda iz proizvodnje biodizela do energije (Krička, Tajana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Nikola Bilandžija
(autor)
Ana Matin
(autor)
Neven Voća
(autor)
Vanja Jurišić
(autor)
Tajana Krička
(autor)