Pregled bibliografske jedinice broj: 680931
Mogućnost proizvodnje ribiza za potrošnju u svježem stanju
Mogućnost proizvodnje ribiza za potrošnju u svježem stanju, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 680931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost proizvodnje ribiza za potrošnju u svježem stanju
(Possibilities of currants production for the fresh consumption)
Autori
Markulin, Ljudevit
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.11
Godina
2013
Stranica
34
Mentor
Duralija, Boris
Ključne riječi
Ribiz; mogućnost uzgoja; Hrvatska
(currant; growing possibilities; Croatia)
Sažetak
Ribiz, a naročito crni ribiz predstavlja drugo najvažnije jagodasto voće po proizvodnji u svijetu. Odlikuje se svojom visokom hranjivom, dijetetskom i tehnološkom vrijednosti. Podatak o proizvodnji u Hrvatskoj nije poznat jer po uzgoju uvelike zaostaje za drugim jagodastim voćem (jagoda, kupina i malina). Primarni cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti mogućnosti uzgoja ribiza za potrošnju u svježem stanju u Republici Hrvatskoj, uzimajući u obzir njezin geografski položaj, klimu, tlo te samu raznolikost regija. Moguće područje uzgoja predstavlja kontinentalni brežuljkasti dio Hrvatske sa nadmorskim visinama od 500 do 1000 m.n.v. U sklopu ovog istraživanja obavila su se i određena pomološka mjerenja na tri sorte ribiza (Titania, Werdavia, Detvan), kao što su duljina i masa grozda te broj i masa bobica, obavljena na pokušalištu Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo u Donjoj Zelini .
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1191193-1943 - Bioraznolikost populacija samoniklog voća u Hrvatskoj (Duralija, Boris, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Boris Duralija
(mentor)