Pregled bibliografske jedinice broj: 680718
Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu
Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 680718 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj roka žetve na kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u prvom i drugom otkosu
(The effect of harvest date on seed quality of Italian ryegrass)
Autori
Bahat, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
41
Mentor
Svečnjak, Zlatko
Ključne riječi
talijanski ljulj; rok žetve; sadržaj vode u sjemenu; masa 1000 sjemena; klijavost.
(Italian ryegrass; harvest date; seed moisture content; 1000 seed weight; germination)
Sažetak
Talijanski ljulj (Lolium multiflorum Lam.) je jako osjetljiv na osipanje sjemena pa je žetvu sjemenskog usjeva poželjno obaviti kod relativno visokog sadržaja vode u sjemenu. Međutim, pri ranijim rokovima žetve skraćuje se period nalijevanja sjemena, što može utjecati na kvalitetu sjemena. Stoga je cilj rada bio utvrditi utjecaj roka žetve na komponente prinosa i kvalitetu sjemena talijanskog ljulja u različitim namjenskim usjevima. Poljski pokus je proveden na pokušalištu Maksimir Agronomskog fakulteta u Zagrebu tijekom jedne vegetacijske sezone. U poljskim i laboratorijskim pokusima su istraživana tri faktora i to: rok žetve, namjenski usjev i metoda određivanja klijavosti. Rokovi žetve su određeni na temelju sume srednjih dnevnih temperatura od pune cvatnje. U sjemenskom usjevu je sjeme požeto u prvom otkosu, dok je u kombiniranom usjevu sjeme požeto u drugom otkosu nakon što je prvi otkos iskorišten za proizvodnju krme. Klijavost sjemena je određivana na sobnoj temperaturi (25°C) sa i bez temperaturnog predtretmana od +5°C. U kombiniranom usjevu je utvrđen brži prosječni gubitak vode iz zrna nego u sjemenskim usjevu. Razlog tome je što su kod kombiniranog usjeva u razdoblju od pune cvatnje do zadnjeg roka žetve zabilježene više srednje dnevne temperature i manja količina oborina nego u sjemenskom usjevu. Najveći potencijalni prinos sjemena je dobiven u drugom roku žetve kada je sadržaj vode u sjemenu iznosio 40%. Kod sjemenskog usjeva je dobivena veća masa 1000 zrna u odnosu na kombinirani usjev, ali to nije utjecalo na ukupnu klijavost sjemena. U prvom roku žetve je utvrđena manja klijavost kod sjemenskog u usporedbi s kombiniranim usjevom, dok u ostalim rokovima žetve ove razlike nisu opažene. Naklijavanje koje uključuje predtretman sa niskim pozitivnim temperaturama (+5°C) rezultiralo je u značajno većoj klijavosti sjemena u usporedbi s metodom naklijavanja samo na sobnoj temperaturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-0000000-0556 - Prag odluke za presijavanje kukuruza (Svečnjak, Zlatko, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780496-0373 - Održivi sustavi proizvodnje ratarskih kultura (Jukić, Željko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Svečnjak
(mentor)