Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 680674

Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.)


Tkalčević, Maja
Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 680674 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.)
(Antioxidant properties of lyophilized bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruit extract)

Autori
Tkalčević, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.06

Godina
2013

Stranica
42

Mentor
Blažeković, Biljana

Ključne riječi
borovnica; Vaccinium myrtillus L.; ekstrakt ploda; antioksidativna aktivnost; antocijani
(bilberry; Vaccinium myrtillus L.; fruit extract; antioxidant activity; antocyans)

Sažetak
U okviru ovog rada istražena su antioksidativna svojstva ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L., Ericaceae) koja samoniklo raste u Hrvatskoj. S ciljem standardizacije istraživanog liofiliziranog vodeno-etanolnog ekstrakta, provedena je fitokemijska analiza i određen sadržaj ukupnih flavonoida (0, 12%), fenolnih kiselina (0, 63%) i antocijana (1, 25%). Antioksidativna aktivnost ekstrakta ploda borovnice određena je primjenom pet spektrofotometrijskih metoda te uspoređena s djelovanjem referentnih antioksidansa. Utvrđeno je da liofilizirani ekstrakt ploda borovnice posjeduje sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala, NO radikala, reaktivnog kisikovog spoja H2O2 kao i sposobnost redukcije iona željeza (III) te mu je određen ukupni antioksidativni kapacitet. Dobiveni rezultati doprinose znanstvenim spoznajama o bioaktivnim sastavnicama borovnice i njenoj biološkoj aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
006-0061117-1238 - Bioaktivne prirodne tvari: izolacija, karakterizacija i biološki učinci (Vladimir-Knežević, Sanda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Biljana Blažeković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tkalčević, Maja
Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.), 2013., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Tkalčević, M. (2013) 'Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.)', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tkal\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {borovnica, Vaccinium myrtillus L., ekstrakt ploda, antioksidativna aktivnost, antocijani}, title = {Antioksidativna svojstva liofiliziranog ekstrakta ploda borovnice (Vaccinium myrtillus L.)}, keyword = {borovnica, Vaccinium myrtillus L., ekstrakt ploda, antioksidativna aktivnost, antocijani}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tkal\v{c}evi\'{c}, Maja}, year = {2013}, pages = {42}, keywords = {bilberry, Vaccinium myrtillus L., fruit extract, antioxidant activity, antocyans}, title = {Antioxidant properties of lyophilized bilberry (Vaccinium myrtillus L.) fruit extract}, keyword = {bilberry, Vaccinium myrtillus L., fruit extract, antioxidant activity, antocyans}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font