Pregled bibliografske jedinice broj: 679304
PREFERENCIJE U ISHRANI RIBOM U REPUBLICI HRVATSKOJ SA POSEBNIM OBZIROM NA RIBU IZ UZGOJA
PREFERENCIJE U ISHRANI RIBOM U REPUBLICI HRVATSKOJ SA POSEBNIM OBZIROM NA RIBU IZ UZGOJA, 2012., doktorska disertacija, Međusveučilišni poslijediplomski doktorski studij 'Primijenjene znanosti o moru', Split
CROSBI ID: 679304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREFERENCIJE U ISHRANI RIBOM U REPUBLICI HRVATSKOJ SA POSEBNIM OBZIROM NA RIBU IZ UZGOJA
(CROATIAN FISH CONSUMER PREFERENCES WITH SPECIFIC FOCUS ON FISH ORIGINATED FROM AQUACULTURE)
Autori
Franičević, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Međusveučilišni poslijediplomski doktorski studij 'Primijenjene znanosti o moru'
Mjesto
Split
Datum
26.04
Godina
2012
Stranica
172
Mentor
Katavić, Ivan
Ključne riječi
riba iz uzgoja; preferencije potrošača; demografske karakteristike potrošača; povećanje potrošnje ribe ;
(aquaculture products; consumer preferences; consumer demographic characteristics; fish consumption increase ;)
Sažetak
U ovom radu analizira se odnos potrošača s četiri zemljopisna područja RH (obalna središta Primorja i Istre, obalna središta Dalmacije, kontinentalna središta istočne Hrvatske i kontinentalno sjedište Zagreb) prema ribi kao namirnici. Posebno se analizira odnos potrošača prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Raspravlja se utjecaj zemljopisne pripadnosti, dobi, stupnja obrazovanja i socijalnog statusa potrošača na učestalost konzumacije ribe i posebno na odnos prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Zaključuje se koji su najvažniji čimbenici (cijena, dostupnost, način ponude, kvaliteta, vrsta proizvoda i sl.) koji utječu na potrošnju ribe iz ulova i ribe iz uzgoja. Analiziraju se razlozi postojećih predrasuda potrošača prema ribi podrijetlom iz uzgoja. Predlažu se mjere za promociju ribe podrijetlom iz uzgoja, uzimajući u obzir specifičnosti u odnosu na zemljopisnu pripadnost potrošača. Raspravljaju se mjere koje je potrebno poduzeti u smislu edukacije potrošača i načina prezentacije i ponude ribe na tržištu u svrhu povećanja potrošnje ribe kao prehrambenog proizvoda, sa posebnim osvrtom na ribu podrijetlom iz uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
001-0010501-0560 - Istraživanja zootehničkih i okolišnih uvjeta uzgoja riba i glavonožaca (Katavić, Ivan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split
Profili:
Ivan Katavić
(mentor)