Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678777

Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature


Udovičić, Doris
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb


CROSBI ID: 678777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature
(Bioelectrical properties of thawed sea bass stored at -18ºC with fluctuations in temperature)

Autori
Udovičić, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2010

Stranica
49

Mentor
Medić, Helga

Ključne riječi
brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje; fluktuacija temperature; impedancija; fazni kut
(sea bass (Dicentrarchus labrax); freeinzg; fluctuations in temperautre; phase angle; impedance)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati bioelektričke parametre na odmrznutom brancinu skladištenom 30 dana na – 18 ⁰C sa fluktuacijom i bez fluktuacije temperature, te usporediti ih sa fizikalno – kemijskim karakteristikama. Električka mjerenja vršena su u rasponu od 100 Hz do 1 MHz, a mjereni su fazni kut i impedancija mišićnog tkiva na 21 uzorku. Rezultati su pokazali da skladištenje na – 18 ºC 30 dana utječe na promjenu kakvoće brancina, odnosno na smanjenje njegovih funkcionalnih (smanjenje topivosti proteina, smanjenje sposobnosti vezanja vode) i organoleptičkih (povećanje oksidacije masti) svojstava što je mjerljivo i bioelektričkim parametrima. Fluktuacija temperature ne utječe značajno na nijednu od navedenih karakteristika. Fazni kut je pogodniji za utvrđivanje strukturalnih promjena mišićnog tkiva, a impedancijom se mogu bolje opisati svojstva otopina topivih proteina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Helga Medić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Udovičić, Doris
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
Udovičić, D. (2010) 'Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Udovi\v{c}i\'{c}, Doris}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {brancin (Dicentrarchus labrax), smrzavanje, fluktuacija temperature, impedancija, fazni kut}, title = {Bioelektri\v{c}ka svojstva odmrznutog brancina nakon skladi\v{s}tenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature}, keyword = {brancin (Dicentrarchus labrax), smrzavanje, fluktuacija temperature, impedancija, fazni kut}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Udovi\v{c}i\'{c}, Doris}, year = {2010}, pages = {49}, keywords = {sea bass (Dicentrarchus labrax), freeinzg, fluctuations in temperautre, phase angle, impedance}, title = {Bioelectrical properties of thawed sea bass stored at -18ºC with fluctuations in temperature}, keyword = {sea bass (Dicentrarchus labrax), freeinzg, fluctuations in temperautre, phase angle, impedance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font