Pregled bibliografske jedinice broj: 678777
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature, 2010., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb
CROSBI ID: 678777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina nakon skladištenja na -18 ºC s fluktuacijom temperature
(Bioelectrical properties of thawed sea bass stored at -18ºC with fluctuations in temperature)
Autori
Udovičić, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2010
Stranica
49
Mentor
Medić, Helga
Ključne riječi
brancin (Dicentrarchus labrax); smrzavanje; fluktuacija temperature; impedancija; fazni kut
(sea bass (Dicentrarchus labrax); freeinzg; fluctuations in temperautre; phase angle; impedance)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati bioelektričke parametre na odmrznutom brancinu skladištenom 30 dana na – 18 ⁰C sa fluktuacijom i bez fluktuacije temperature, te usporediti ih sa fizikalno – kemijskim karakteristikama. Električka mjerenja vršena su u rasponu od 100 Hz do 1 MHz, a mjereni su fazni kut i impedancija mišićnog tkiva na 21 uzorku. Rezultati su pokazali da skladištenje na – 18 ºC 30 dana utječe na promjenu kakvoće brancina, odnosno na smanjenje njegovih funkcionalnih (smanjenje topivosti proteina, smanjenje sposobnosti vezanja vode) i organoleptičkih (povećanje oksidacije masti) svojstava što je mjerljivo i bioelektričkim parametrima. Fluktuacija temperature ne utječe značajno na nijednu od navedenih karakteristika. Fazni kut je pogodniji za utvrđivanje strukturalnih promjena mišićnog tkiva, a impedancijom se mogu bolje opisati svojstva otopina topivih proteina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3621 - Bioimpedancijska spektroskopija u sustavu kontrole kvalitete i sigurnosti hrane (Petrak, Tomislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Helga Medić
(mentor)