Pregled bibliografske jedinice broj: 678414
Određivanje polifenolnih spojeva u bijelom vinu
Određivanje polifenolnih spojeva u bijelom vinu, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje polifenolnih spojeva u bijelom vinu
(Determination polyphenols in white wine)
Autori
Petrušić, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Kovačević Ganić, Karin
Ključne riječi
polifenoli; HPLC; aroma
(polyophenols; HPLC; flavour)
Sažetak
Polifenolni spojevi jedni su od najznačajnijih sastojaka vina i direktno su povezani sa bojom, trpkoćom, gorčinom i antioksidacijskim karakteristikama, poznatim po pozitivnom utjecaju na zdravlje. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav vina Malvazija istarska. Uzorci vina proizvedeni su iz grožđa uzgojenog na četiri različita tla (crveno, crno, sivo i bijelo). Uzorci su analizirani tehnikom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) uz PDA detektor. Rezultati istraživanja pokazuju da je udio polifenolnih spojeva najveći u uzorku vino 4 sa sivog tla.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Karin Kovačević-Ganić
(mentor)