Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678387

Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska


Primorac, Katarina
Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 678387 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska
(Determination of compounds responsible for fermentation aroma in wine Malvasia istriana)

Autori
Primorac, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.06

Godina
2013

Stranica
24

Mentor
Kovačević Ganić, Karin

Ključne riječi
fermentacijska aroma; Malvazija istarska; plinska kromatografija
(fermentation aroma; Malvasia istriana; gas chromatography)

Sažetak
Aromu vina čini više stotina kemijskih spojeva. Najznačajniji spojevi arome se sintetiziraju za vrijeme alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije metabolizmom kvasaca i bakterija. Ukupan udio spojeva arome iznosi od 0, 8 do 1, 2 g/L, a senzorski prag osjetljivosti se kreće u rasponu od 〖10〗^(-4) do〖 10〗^(-12) g/L. Najznačajniji spojevi su: viši alkoholi, esteri te monoterpenski alkoholi, koji su nositelji cvjetnih i voćnih aroma vina. U ovom radu analizirali smo njihovu prisutnost te koncentraciju u 10 uzoraka vina Mlavazija istarska koja spada u poluaromatične sorte. Korištena je analitička metoda plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). rezultati su pokazali da je udio aromatičnih spojeva zadovoljavajući s obzirom na korištene uzorke vina. Metoda rada se pokazala adekvatnom u identificiranju i kvantificiranju spojeva fermentacijske arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Primorac, Katarina
Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Primorac, K. (2013) 'Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Primorac, Katarina}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {fermentacijska aroma, Malvazija istarska, plinska kromatografija}, title = {Odre\djivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska}, keyword = {fermentacijska aroma, Malvazija istarska, plinska kromatografija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Primorac, Katarina}, year = {2013}, pages = {24}, keywords = {fermentation aroma, Malvasia istriana, gas chromatography}, title = {Determination of compounds responsible for fermentation aroma in wine Malvasia istriana}, keyword = {fermentation aroma, Malvasia istriana, gas chromatography}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font