Pregled bibliografske jedinice broj: 678356
IDENTIFIKACIJA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZOLIRANIH IZ BRAŠNA EKOLOŠKI UZGOJENIH ŽITARICA
IDENTIFIKACIJA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZOLIRANIH IZ BRAŠNA EKOLOŠKI UZGOJENIH ŽITARICA, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678356 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IDENTIFIKACIJA I KARAKTERIZACIJA BAKTERIJA MLIJEČNE KISELINE IZOLIRANIH IZ BRAŠNA EKOLOŠKI UZGOJENIH ŽITARICA
(IDENTIFICATION AND CHARACTERIZATION OF LACTIC ACID BACTERIA ISOLATED FROM ORGANIC FLOURS)
Autori
Ivanuša, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2013
Stranica
64
Mentor
Mrvčić, Jasna
Neposredni voditelj
Kazazaić, Snježana
Ključne riječi
ekološka proizvodnja; izolacija i identifikacija; bakterije mliječne kiseline; kiselo tijesto; antimikrobna aktivnost
(organic production; isolation and identification; lactic acid bacteria; sourdough; antifungal activity)
Sažetak
Izolirane, identificirane i okarakterizirane su bakterije mliječne kiseline (BMK) prirodno prisutne u brašnu ekološki uzgojenih žitarica. Identifikacija je provedena na osnovu spektrometrije masa pomoću Microflex LT™ MALDI-TOF instrumenta. Identificiranim vrstama određena je fermentativna i antimikrobna aktivnost. Produkti fermentacije određeni su visoko učinkovitom tekućinskom kromatografijom dok je antimikrobna aktivnost određivana metodom s dvostrukim slojem agara te turbidimetrijski. Rezultati su pokazali da su korišteni uzorci brašna imali bogatu mikrofloru. Izolirano je ukupno 16 BMK i 1 kvasac pri čemu nije uočena značajna razlika u broju i vrstama kultura izoliranih iz ekoloških i konvencionalnih uzoraka brašna. Kod pšeničnog brašna uočena je manja biološka raznolikost u odnosu na raženo brašno i brašno pira. Rodovi Lactobacillus i Enterococcus bili su najzastupljeniji rodovi u ispitivanim uzorcima brašna. Od izoliranih bakterijskih vrsta, vrste Lactobacillus farciminis, Pediococcus pentosaceus, Leuconostoc citreum i Lactobacillus brevis pokazale su veću fermentativnu aktivnost. Vrste Lactobacillus brevis, Pediococcus pentosaceus, Weissella cibaria i Lactobacillus farciminis izolirane iz ekološki uzgojenih žitarica pokazale su značajnu antimikrobnu aktivnost prema A. niger i Penicillium sp. Međutim, inhibicija nije bila značajnija u odnosu na sojeve bakterija uzetih iz zbirke Laboratorija za tehnologiju vrenja i kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0583444-3483 - Mineralima obogaćene funkcionalne starter kulture u prehrambenoj industriji (Stehlik-Tomas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb