Pregled bibliografske jedinice broj: 678244
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 678244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae
(The impact of MnSO4 x H2O on kinetics of alcohol fermentation and accumulation of manganese in biomass of yeast Saccharomyces cerevisiae)
Autori
Kukić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2011
Stranica
58
Mentor
Stanzer, Damir
Ključne riječi
kvasac Saccharomyce cerevisiae; alkoholna fermentacija; mangan; mikroelementi
(yeast Saccharomyces cerevisiae; alcoholic fermentation; manganese; microelements)
Sažetak
Istraživan je utjecaj različitih koncentracija mangan-sulfata u melasnoj i saharoznoj podlozi na proizvodnju etanola i prirast kvaščeve biomase kvasca S. cerevisiae tijekom 24 sata. Fermentacije su provedene u semiaerobnim uvjetima (na tresilici), sa i bez dodatka mangan-sulfata u podlogu. Ioni mangana u količini dodanog mangan-sulfata do 30 mg/L pokazali su pozitivan utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije na saharoznoj podlozi u semiaerobnim uvjetima, dok su veće koncentracije navedene soli djelovale inhibicijski. Koncentracije mangan-sulfata do 300 mg/L u melasnoj podlozi nisu uzrokovale znatne promjene u kinetici alkoholne fermentacije. Također je utvrđeno da brzina akumulacije iona mangana u biomasu ovisi o soju kvasca i aerobnosti procesa. Najveća brzina akumulacije primjećena je u početnim fazama staničnog rasta. Akumulirana količina mangana je bila veća u statičkim i semiaerobnim uvjetima nego u aerobnim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0058022
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Stanzer
(mentor)