Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 678244

Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae


Kukić, Nikolina
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 678244 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae
(The impact of MnSO4 x H2O on kinetics of alcohol fermentation and accumulation of manganese in biomass of yeast Saccharomyces cerevisiae)

Autori
Kukić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.12

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Stanzer, Damir

Ključne riječi
kvasac Saccharomyce cerevisiae; alkoholna fermentacija; mangan; mikroelementi
(yeast Saccharomyces cerevisiae; alcoholic fermentation; manganese; microelements)

Sažetak
Istraživan je utjecaj različitih koncentracija mangan-sulfata u melasnoj i saharoznoj podlozi na proizvodnju etanola i prirast kvaščeve biomase kvasca S. cerevisiae tijekom 24 sata. Fermentacije su provedene u semiaerobnim uvjetima (na tresilici), sa i bez dodatka mangan-sulfata u podlogu. Ioni mangana u količini dodanog mangan-sulfata do 30 mg/L pokazali su pozitivan utjecaj na kinetiku alkoholne fermentacije na saharoznoj podlozi u semiaerobnim uvjetima, dok su veće koncentracije navedene soli djelovale inhibicijski. Koncentracije mangan-sulfata do 300 mg/L u melasnoj podlozi nisu uzrokovale znatne promjene u kinetici alkoholne fermentacije. Također je utvrđeno da brzina akumulacije iona mangana u biomasu ovisi o soju kvasca i aerobnosti procesa. Najveća brzina akumulacije primjećena je u početnim fazama staničnog rasta. Akumulirana količina mangana je bila veća u statičkim i semiaerobnim uvjetima nego u aerobnim uvjetima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058022

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Stanzer (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kukić, Nikolina
Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae, 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kukić, N. (2011) 'Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuki\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {kvasac Saccharomyce cerevisiae, alkoholna fermentacija, mangan, mikroelementi}, title = {Utjecaj MnSO4xH2O na kinetiku alkoholne fermentacije i ugradnju mangana u biomasu kvasca Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {kvasac Saccharomyce cerevisiae, alkoholna fermentacija, mangan, mikroelementi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuki\'{c}, Nikolina}, year = {2011}, pages = {58}, keywords = {yeast Saccharomyces cerevisiae, alcoholic fermentation, manganese, microelements}, title = {The impact of MnSO4 x H2O on kinetics of alcohol fermentation and accumulation of manganese in biomass of yeast Saccharomyces cerevisiae}, keyword = {yeast Saccharomyces cerevisiae, alcoholic fermentation, manganese, microelements}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font