Pregled bibliografske jedinice broj: 678120
Med - kvaliteta, sigurnost i patvorenje
Med - kvaliteta, sigurnost i patvorenje // 3. Međunarodni pčelarski sajam
Bjelovar, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 678120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Med - kvaliteta, sigurnost i patvorenje
(Honey - quality, safety and adulteration)
Autori
Nedić Tiban, Nela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
3. Međunarodni pčelarski sajam
Mjesto i datum
Bjelovar, Hrvatska, 03.02.2007. - 04.02.2007
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
med; kvaliteta; sigurnost; patvorenje
(honey; quality; safety; adulteration)
Sažetak
Zbog ograničenih količina i relativno visoke cijene, med je oduvijek bio predmet patvorenja, te je stoga vrlo važno osigurati njegovu kvalitetu i autentičnost s obzirom na zahtjeve zakonodavstva. U radu su prezentirani rezultati namjernog patvorenja različitih vrsta meda analiziranih pomoću DSC tehnike. U istraživanju su korišteni uzorci meda podrijetlom od bagrema, kadulje, kestena i livade, kojima je dodan fruktozni sirup (dobiven iz inulina), te je utvrđena količina sirupa koja se može odrediti spomenutom metodom termičke analize. Opisana je i primjena tristimulusne kolorimetrije, metode koja se u literaturi u zadnje vrijeme često koristi u svrhu mjerenja boje meda, odnosno njegove karakterizacije, kao i definiranja kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(autor)