Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 67751

PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ


Matotan, Zdravko; Josip Borošić
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 67751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ
(TOMATO PRODUCTION IN REPUBLIC OF CROATIA)

Autori
Matotan, Zdravko ; Josip Borošić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000

Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Sažetak
Rajčica se u Hrvatskoj tijekom protekle četiri godine proizvodila prosječno na oko 5100 hektara. Godišnje se je proizvelo 51000 tona uz prosječan prinos 10.1 tona po hektaru. Najviše površina pod rajčicom, oko 11%, nalazi se u Istarskoj županiji gdje je proizvodnja razvijena prvenstveno zbog prerade koja se nalazi u Umagu. Količinski rajčice se najviše proizvede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se postižu i najveći prinosi koji su gotovo 2.5 puta viši od prosjeka prinosa u Republici Hrvatskoj. Najveći dio proizvedene rajčice koristi se za jelo u svježem stanju, dok se svega oko 10% ukupne proizvodnje prerađuje. Uz domaću proizvodnju, u protekle četiri godine u Hrvatsku se prosječno godišnje uvozilo oko 13000 tona rajčice ili gotovo četvrtina hrvatske proizvodnje, a njena je vrijednost bila preko 7 milijuna $ godišnje. U istom razdoblju iz Hrvatske se prosječno godišnje izvozilo svega oko 230 tona u vrijednosti 150000 $.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178511

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdravko Matotan (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matotan, Zdravko; Josip Borošić
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Matotan, Z. & Josip Borošić (2000) PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ. U: Kovačević Vlado (ur.)Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva.
@article{article, author = {Matotan, Zdravko}, year = {2000}, pages = {173}, keywords = {}, title = {PROIZVODNJA RAJ\v{C}ICE U REPUBLICI HRVATSKOJ}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matotan, Zdravko}, year = {2000}, pages = {173}, keywords = {}, title = {TOMATO PRODUCTION IN REPUBLIC OF CROATIA}, keyword = {}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font