Pregled bibliografske jedinice broj: 67751
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 67751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROIZVODNJA RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ
(TOMATO PRODUCTION IN REPUBLIC OF CROATIA)
Autori
Matotan, Zdravko ; Josip Borošić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Kovačević Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Rajčica se u Hrvatskoj tijekom protekle četiri godine proizvodila prosječno na oko 5100 hektara. Godišnje se je proizvelo 51000 tona uz prosječan prinos 10.1 tona po hektaru.
Najviše površina pod rajčicom, oko 11%, nalazi se u Istarskoj županiji gdje je proizvodnja razvijena prvenstveno zbog prerade koja se nalazi u Umagu. Količinski rajčice se najviše proizvede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje se postižu i najveći prinosi koji su gotovo 2.5 puta viši od prosjeka prinosa u Republici Hrvatskoj.
Najveći dio proizvedene rajčice koristi se za jelo u svježem stanju, dok se svega oko 10% ukupne proizvodnje prerađuje.
Uz domaću proizvodnju, u protekle četiri godine u Hrvatsku se prosječno godišnje uvozilo oko 13000 tona rajčice ili gotovo četvrtina hrvatske proizvodnje, a njena je vrijednost bila preko 7 milijuna $ godišnje.
U istom razdoblju iz Hrvatske se prosječno godišnje izvozilo svega oko 230 tona u vrijednosti 150000 $.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA