Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 677463

Analitičke metode u forenzici hrane


Butorac, Ana; Marić, Mirela; Badanjak Sabolović, Marija; Hruškar, Mirjana; Rimac Brnčić, Suzana; Bačun Družina; Višnja
Analitičke metode u forenzici hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 90-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


CROSBI ID: 677463 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analitičke metode u forenzici hrane
(Analytical methods in food forensics)

Autori
Butorac, Ana ; Marić, Mirela ; Badanjak Sabolović, Marija ; Hruškar, Mirjana ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bačun Družina ; Višnja

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8 (2013), 3-4; 90-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost
(food forensics; analytical methods; autochthonous)

Sažetak
U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske, spektrometrijske i separacijske metode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0583444-3466 - Stresom izazvana raznolikost i evolucija mješovitih bakterijskih kultura (Bačun-Družina, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Butorac, Ana; Marić, Mirela; Badanjak Sabolović, Marija; Hruškar, Mirjana; Rimac Brnčić, Suzana; Bačun Družina; Višnja
Analitičke metode u forenzici hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 90-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
Butorac, A., Marić, M., Badanjak Sabolović, M., Hruškar, M., Rimac Brnčić, S., Bačun Družina & Višnja (2013) Analitičke metode u forenzici hrane. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (3-4), 90-101.
@article{article, author = {Butorac, Ana and Mari\'{c}, Mirela and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Hru\v{s}kar, Mirjana and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2013}, pages = {90-101}, keywords = {forenzika hrane, analiti\v{c}ke metode, autohtonost}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Analiti\v{c}ke metode u forenzici hrane}, keyword = {forenzika hrane, analiti\v{c}ke metode, autohtonost} }
@article{article, author = {Butorac, Ana and Mari\'{c}, Mirela and Badanjak Sabolovi\'{c}, Marija and Hru\v{s}kar, Mirjana and Rimac Brn\v{c}i\'{c}, Suzana}, year = {2013}, pages = {90-101}, keywords = {food forensics, analytical methods, autochthonous}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Analytical methods in food forensics}, keyword = {food forensics, analytical methods, autochthonous} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font