Pregled bibliografske jedinice broj: 67740
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.), 1999., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 67740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)
(Influence of different rootstocks on cv. Chardonnay characteristics (Vitis vinifera L.))
Autori
Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.06
Godina
1999
Stranica
119
Mentor
Mirošević, Nikola
Neposredni voditelj
Mirošević, Nikola
Ključne riječi
Podloge; vinova loza; ishrana; cv. Chardonnay
(Rootstocks; grapevine; nutrition; cv. Chardonnay)
Sažetak
Od samih početaka cijepljenja i stvaranja novih podloga nastoje se spoznati njihova svojstava i odnos s epibiontom. Pored promjena u bujnosti, fenološkim karakteristikama i prinosu, u posljednje se vrijeme veliki značaj pridaje i stupnju ishranjenosti, odnosno razini biogenih elemenata u biljci, što posredno i neposredno utječe na kakvoću grožđa i vina. Stoga je cilj ovih istraživanja bio utvrditi promjene u karakteristikama cv. Chardonnay bijeli, jedne od najpoznatijih svjetskih sorti, koje su nastale kao posljedica uzgoja na različitim podlogama.
Pokus je postavljen po metodi potpuno slučajnog rasporeda u četiri ponavljanja, a varijante su bile četiri podloge, predstavnici različitih grupa američko-američkih i europsko-američkih križanaca. Istraživanja su provedena u Kutjevačkom vinogorju na položaju Vetovo, u periodu 1992-1998 godine. Sukladno postavljenom cilju istraživanja primijenjene su odgovarajuće ampelografske i kemijsko- analitičke metode.
Rezultati istraživanja su pokazali da su podloge utjecale na početak pojedinih fenofaza cv. Chardonnay, a nisu na morfološka svojstva i mehanički sastav grozda i bobica. Jednako tako su utvrđene statistički opravdane razlike u bujnosti, dok pri istraživanju elemenata rodnosti one nisu bile signifikantne. Posebna pozornost obraćena je na istraživanja razine hraniva u listu i moštu, te na kakvoću mošta pokusnih varijanti, očitovane su visoke razlike u primanju većine biogenih elemenata a najbolje ih je apsorbirala podloga Fercal. Autor je posebnu pozornost obratio na kiselinski sastav dobivenih mošteva, te moguću vezu između sadržaja nekih kationa i najvažnijih kiselina grožđa. Dobivene su statistički opravdane razlike u sadržaju pojedinih kiselina, ali nije utvrđena pozitivna koleracija sa sadržajem K i Ca. Kakvoća vina dobivenih mikrovinifikacijom odgovarala je svojstvima kultivara i ekološkim uvjetima, no nisu očitovane razlike između pokusnih varijanti u fizikalno- kemijskim i organoleptičnim karakteristikama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)