Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 67740

Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)


Maletić, Edi
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.), 1999., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 67740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)
(Influence of different rootstocks on cv. Chardonnay characteristics (Vitis vinifera L.))

Autori
Maletić, Edi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.06

Godina
1999

Stranica
119

Mentor
Mirošević, Nikola

Neposredni voditelj
Mirošević, Nikola

Ključne riječi
Podloge; vinova loza; ishrana; cv. Chardonnay
(Rootstocks; grapevine; nutrition; cv. Chardonnay)

Sažetak
Od samih početaka cijepljenja i stvaranja novih podloga nastoje se spoznati njihova svojstava i odnos s epibiontom. Pored promjena u bujnosti, fenološkim karakteristikama i prinosu, u posljednje se vrijeme veliki značaj pridaje i stupnju ishranjenosti, odnosno razini biogenih elemenata u biljci, što posredno i neposredno utječe na kakvoću grožđa i vina. Stoga je cilj ovih istraživanja bio utvrditi promjene u karakteristikama cv. Chardonnay bijeli, jedne od najpoznatijih svjetskih sorti, koje su nastale kao posljedica uzgoja na različitim podlogama. Pokus je postavljen po metodi potpuno slučajnog rasporeda u četiri ponavljanja, a varijante su bile četiri podloge, predstavnici različitih grupa američko-američkih i europsko-američkih križanaca. Istraživanja su provedena u Kutjevačkom vinogorju na položaju Vetovo, u periodu 1992-1998 godine. Sukladno postavljenom cilju istraživanja primijenjene su odgovarajuće ampelografske i kemijsko- analitičke metode. Rezultati istraživanja su pokazali da su podloge utjecale na početak pojedinih fenofaza cv. Chardonnay, a nisu na morfološka svojstva i mehanički sastav grozda i bobica. Jednako tako su utvrđene statistički opravdane razlike u bujnosti, dok pri istraživanju elemenata rodnosti one nisu bile signifikantne. Posebna pozornost obraćena je na istraživanja razine hraniva u listu i moštu, te na kakvoću mošta pokusnih varijanti, očitovane su visoke razlike u primanju većine biogenih elemenata a najbolje ih je apsorbirala podloga Fercal. Autor je posebnu pozornost obratio na kiselinski sastav dobivenih mošteva, te moguću vezu između sadržaja nekih kationa i najvažnijih kiselina grožđa. Dobivene su statistički opravdane razlike u sadržaju pojedinih kiselina, ali nije utvrđena pozitivna koleracija sa sadržajem K i Ca. Kakvoća vina dobivenih mikrovinifikacijom odgovarala je svojstvima kultivara i ekološkim uvjetima, no nisu očitovane razlike između pokusnih varijanti u fizikalno- kemijskim i organoleptičnim karakteristikama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178531

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikola Mirošević (mentor)

Avatar Url Edi Maletić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maletić, Edi
Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.), 1999., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Maletić, E. (1999) 'Utjecaj podloga na biološka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maleti\'{c}, Edi}, year = {1999}, pages = {119}, keywords = {Podloge, vinova loza, ishrana, cv. Chardonnay}, title = {Utjecaj podloga na biolo\v{s}ka i gospodarska svojstva kultivara Chardonnay (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Podloge, vinova loza, ishrana, cv. Chardonnay}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maleti\'{c}, Edi}, year = {1999}, pages = {119}, keywords = {Rootstocks, grapevine, nutrition, cv. Chardonnay}, title = {Influence of different rootstocks on cv. Chardonnay characteristics (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Rootstocks, grapevine, nutrition, cv. Chardonnay}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font