Pregled bibliografske jedinice broj: 677371
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 677371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije
(Evaluation of nutritional value and glycaemic index of breakfast in younger adult female population)
Autori
Fontana, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2013
Stranica
67
Mentor
Colić Barić, Irena
Ključne riječi
prehrambene navike; studentice; zajutrak; glikemijski indeks; mješani obrok
(food behavior; female students; breakfast; glycaemic index; mixed meal)
Sažetak
Redovito konzumiranje zajutarka adekvatne hranjive vrijednosti ima pozitivan utjecaj na učenje, raspoloženje, ponašanje, indeks tjelesne mase i doprinosi ukupnoj kvaliteti prehrane. Preskakanje zajutarka često je, osobito u mlađih odraslih žena stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti hranjivu vrijednost zajutarka u studentica (n=84, dobi 18-24 godina) i utvrditi glikemijski indeks (GI) dva tradicionalna i dva netradicionalna zajutraka prema propisanom protokolu kod zdravih mlađih odraslih ispitanika (n=10, dobi 20-28 godina). Rezultati su pokazali kako zajutrak svakodnevno konzumira 54, 4 % studentica. Energetska vrijednost prosječnog zajutraka iznosila je 395 kcal, s energetskim udjelom bjelančevina 16, 7 %, ugljikohidrata 59, 4 % i masti 26, 1 %. Opisani zajutarci su podjeljeni u pet kategorija ovisno o odabiru hrane. Studentice najčešće konzumiraju različite vrste žitarica za zajutrak (56, 4 %). Utvrđeno je kako studentice koje konzumiraju za zajutrak hranu životinjskog podrijetla imaju najvišu vrijednost indeksa tjelesne mase (p = 0, 017). Vrijednosti GI tradicionalnih (69 % i 83 %) i netradicionalnih zajutaraka (67 % i 72 %) relativno su visoke. Niže vrijednosti glikemijskog indeksa utvrđene su u zajutarcima koji su sadržavali veći energetski udio masti, stoga procjena kakvoće zajutarka mora se zasnivati na procjeni cjelokupnog nutritivnog profila obroka, a ne samo na jednom od parametara, u ovom slučaju glikemijskog indeksa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Colić-Barić
(mentor)