Pregled bibliografske jedinice broj: 677083
Zakonske pretpostavke razvoja agroturističkog proizvoda
Zakonske pretpostavke razvoja agroturističkog proizvoda // Zbornik radova III. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu "Ruralni turizam - pokretač održivog razvoja"
Osijek, Hrvatska, 2012. (poster, međunarodna recenzija, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 677083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zakonske pretpostavke razvoja agroturističkog proizvoda
(Legal assumptions for development of the agrotourism product)
Autori
Deže, Jadranka ; Kristić, Jelena ; Ranogajec, Ljubica ; Ćosić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova III. međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu "Ruralni turizam - pokretač održivog razvoja"
/ - , 2012
Skup
III. međunarodni kongres o ruralnom turizmu "Ruralni turizam - pokretač održivog razvoja"
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 23.05.2012. - 26.05.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
agroturistički proizvod ; obveze ; pravilnici ; zakoni
(agrotourism product ; obligations ; regulations ; laws)
Sažetak
Pretpostavke razvoja agroturističke ponude povezane su s proizvodnom i poslovnom aktivnošću poduzetnika u uvjetima utvrđenim zakonima i pravilnicima. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje pruža ugostiteljske i turističke usluge u ruralnom području, svoju djelatnost treba razvijati u skladu s propisima iz nadležnosti različitih državnih institucija. Osnovne odredbe definirane su zakonima i često dopunjavane pravilnicima kojima se detaljnije specificiraju načini pružanja ugostiteljskih usluga u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Cilj rada je praćenje izmjena i dopuna u zakonodavstvu koje nastaju zbog promjena u turističkoj i ugostiteljskoj djelatnosti, pravila u vezi s pružanjem ugostiteljskih usluga, evidentiranju gostiju, razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata, a posebno u segmentu pružanja ugostiteljskih usluga u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Svrha analiziranja je upoznavanje gospodarskih subjekata koji imaju agroturističku gospodarsku aktivnost s propisima koje kontroliraju državni inspektori. Kvalitetne i pravodobne informacije omogućuju poduzetnicima preventivno djelovanje, unapređivanje kvalitete proizvoda i vlastite kontrole poslovanja. Zakonski uvjeti su neophodni jer omogućuju kakvoću turističkog proizvoda, količinu sadržanu u raznovrsnosti asortimana, ali i doprinose kontinuitetu ponude na tržištu. U takvom, povoljnom zakonskom, pravnom i poslovnom okruženju moguće je očekivati rast konkurentnosti turističkog proizvoda agroturizma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek