Pregled bibliografske jedinice broj: 677013
Ekonomika ribnjačarske proizvodnje na primjeru IPK "Ribnjačarstvo" d.o.o. Donji Miholjac
Ekonomika ribnjačarske proizvodnje na primjeru IPK "Ribnjačarstvo" d.o.o. Donji Miholjac // II nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanje - Slatkovodno ribarstvo hrvatske na pragu novog tisućljeća / Opačak, Anđelko (ur.).
Osijek: HGK Županijska komora Osijek, Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999. str. 22-23 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 677013 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomika ribnjačarske proizvodnje na primjeru IPK "Ribnjačarstvo" d.o.o. Donji Miholjac
(Economics of fish farming on the example of IPK "Ribnjačarstvo" Donji Miholjac)
Autori
Bačić, Ivan ; Deže, Jadranka ; Opačak, Anđelko ; Stević, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
II nacionalno znanstveno-stručno savjetovanje s međunarodnim sudjelovanje - Slatkovodno ribarstvo hrvatske na pragu novog tisućljeća
/ Opačak, Anđelko - Osijek : HGK Županijska komora Osijek, Poljoprivredni fakultet Osijek, 1999, 22-23
ISBN
953-6331-10-1
Skup
Slatkovodno ribarstvo hrvatske na pragu novog tisućljeća
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 08.04.1999. - 09.04.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ribnjačarska proizvodnja; poslovni slučaj; ekonomska uspješnost
(fish production; business case; economic performance)
Sažetak
IPK Ribnjačarstvo d.o.o. Donji Miholjac, organizira proizvodnu ribe na 700 ha sa 62 radnika. Ostvarena proizvodnja ribe pala je s 870 tona (1992) na 425 (1996) što je dovelo do gubitka od 2, 4 milijuna kuna. Stoga je bilo nužno u obliku poslovnog slučaja utvrditi osnovne čimbenike koji utječu na uspješnost poslovanja s promjenom poslovanja u budućem razdoblju.Utvrđivanje osnovnih čimbenika koji utječu na uspješnost poslovanja obavljeno je preko slijedećih indikatora: cijene-pariteti, granični prinos, odnos fiksnih i varijabilnih troškova, kritična točka poslovnog minimuma i ekspertna ocjena. Aplikacijom metoda utvrđeno je kako će se ostvariti 666 tona ribe u 1998. godini i smanjenje gubitka na 700.000 kuna. Plan za 1999. godinu je proizvodnja 730 tona ribe i ekonomska uspješnost poslovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek