Pregled bibliografske jedinice broj: 67694
NOVOPRIZNATI KULTIVARI RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ
NOVOPRIZNATI KULTIVARI RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ // Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva / Kovačević Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 67694 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
NOVOPRIZNATI KULTIVARI RAJČICE U REPUBLICI HRVATSKOJ
(NEWLY RECOGNIZED TOMATO CULTIVARS IN THE REPUBLIC
OF CROATIA)
Autori
Borošić, Josip ; Matotan, Zdravko ; Lovoković-Milinković, Jasenka, Marušić, Vera ; Čermak-Horbec Krunoslava
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
/ Kovačević Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2000
Skup
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Tijekom 1995. do 1998. godine provedeni su postupci priznavanja i u Upisnik stranih sorti poljoprivrednog bilja (Narodne novine broj: 27/1996, 49/1997, 52/1998, 122/1999) upisano je 5 hibridnih (HMX-Profesional, Pik Rite, Dublet, Serdika, Hector) i 2 linijske sorte determinantne rajčice (Consul, Red Hunter), te 12 hibridnih sorti indeterminantne rajčice (Fontana, Isidro, Matra, Susso, Alambra, Armador, Donador, Hardena, Manthos, Monika, Monroe, Nikita).
U 1999. godini proveden je postupak priznavanja i pripremljeno je za upis još 1 hibridna sorta determinantne rajčice (Joker) i 5 hibridnih sorata indeterminantne rajčice (Agora, Astona, Cronos, Dynamo, Philippos).
U postupku priznavanja utvrđena su, neovisno na dvije lokacije, najvažnija morfološka (visina stabljike, oblik, promjer i visina ploda, boja ploda, zeleni prsten uz stapku ploda) i gospodarska svojstva (masa ploda, topiva suha tvar i pH vrijednost, prikladnost za berbu, čvrstoća ploda, otpornost na pucanje i na vršnu trulež ploda, duljina vegetacije).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)