Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 676851

Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger


Jozić, Ivana
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 676851 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger
(Changes in chemical composition of sugar beet pulp during fermentation using fungus Aspergillus niger)

Autori
Jozić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.12

Godina
2013

Stranica
57

Mentor
Velić, Natalija

Ključne riječi
Aspergillus niger ; repini rezanci ; fermentacije na čvrstim nosačima
(Aspergillus niger ; sugar industry waste ; solid state fermentation)

Sažetak
Važnost proizvodnje bioetanola iz lignoceluloznog otpada, dostupnog širom svijeta u velikim količinama, intenzivirala je istraživačke aktivnosti usmjerene razvoju novih bioloških metoda za razgradnju lignoceluloznih polimera: celuloze, lignina i hemiceluloze. Mikroorganizmi koji se najčešće, upotrebljavaju u tu svrhu su gljive bijelog truljenja, ali se i druge mikrobne vrste također mogu primijeniti, primjerice plijesni roda Aspergillus. Cilj ovog istraživanja bio je provesti uzgoj plijesni Aspergillus niger u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima, koristeći lignocelulozni otpad - repine rezance, kao supstrat te istražiti promjene sastava supstrata tijekom fermentacije s naglaskom na razgradnju lignoceluloznih polimera. Uzgoj A. nigera u repinim rezancima kao čvrstom nosaču i supstratu proveden je u laboratorijskim staklenkama pri 27 °C u trajanju od 30 dana. U početnom uzorku repinih rezanaca, kao i u uzorcima prikupljenima tijekom fermentacije određen je kemijski sastav kako slijedi: udjeli ekstraktivnih tvari, pepela, dušika, celuloze, lignina i pentozana, te gubitak na masi lignoceluloznog materijala po završetku fermentacije. Gubitak na masi lignoceluloznog materijala (29, 33 %), kao i povećanje ekstraktivnih tvari(190, 16 %), pepela(76 %) i dušika(73, 73 %), ukazuju na intenzivan rast i aktivnost radnog mikroorganizma. Tijekom ovog istraživanja plijesan A. niger uspješno je razgradila lignin (49 %) i pentozane (75, 18 %), dok je celuloza ostala netaknuta, vjerojatno zbog nedostatka celulolitičke aktivnost pri primijenjenim uvjetima uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Natalija Velić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jozić, Ivana
Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger, 2013., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jozić, I. (2013) 'Određivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {57}, keywords = {Aspergillus niger, repini rezanci, fermentacije na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, title = {Odre\djivanje kemijskog sastava repinih rezanaca tijekom fermentacije s plijesni Aspergillus niger}, keyword = {Aspergillus niger, repini rezanci, fermentacije na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jozi\'{c}, Ivana}, year = {2013}, pages = {57}, keywords = {Aspergillus niger, sugar industry waste, solid state fermentation}, title = {Changes in chemical composition of sugar beet pulp during fermentation using fungus Aspergillus niger}, keyword = {Aspergillus niger, sugar industry waste, solid state fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font