Pregled bibliografske jedinice broj: 676765
Nutrigenomika i individualna prehrana
Nutrigenomika i individualna prehrana // 2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova / Jelčić ; Jozo (ur.).
Zagreb: EDOK, Samobor, 2013. str. 35-42 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 676765 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutrigenomika i individualna prehrana
(Nutrigenomics and individual nutrition)
Autori
Bačun-Družina, Višnja ; Bašić, Martina ; Butorac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
2. interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine : zbornik radova
/ Jelčić ; Jozo - Zagreb : EDOK, Samobor, 2013, 35-42
Skup
Interdisciplinarni znanstveni simpozij Socijalni, kulturni i ekonomski uzroci debljine (2 ; 2013)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 18.10.2013. - 19.10.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
nutrigenomika; pretilost; individualna prehrana
(nutrigenomics; obesity; individual diet)
Sažetak
Procijenjeno je da otprilike 1.5 milijardi svjetske populacije ima problema s prekomjernom tjelesnom masom i njenim posljedicama (zdravstvenim, sociološkim, ekonomskim). Intenzivnim istraživanjima zadnjih desetak godina utvrđeno je da učinci hrane, njenih sastojaka te čimbenika iz okoline utječu na epigenetski profil pojedinca te da interakcija s genomom može prouzročiti nastanak bolesti. Znanost koja se u tom smjeru razvija, nutrigenomika, kao novi koncept na području istraživanja prehrane, putem molekularnih metoda koje se temelje na analizi traskriptoma, proteoma, genoma i metabolita, otkriva način na koji hrana utječe na ravnotežu organizma, ovisno o individualnom genomu. Nutrigenomika koristi integrirani pristup u području svog istraživanja s ciljem definiranja intervencija u prehrani, a sve radi poboljšanja metaboličke ravnoteže i zdravlja te sprječavanja bolesti. Dugoročno, to nas dovodi do stvaranja koncepta individualizirane prehrane prema specifičnim zahtjevima pojedinca, uzimajući u obzir genetsku pozadinu, način života i anamnezu, međutim time istodobno otvaraju nova etička i pravna pitanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb