Pregled bibliografske jedinice broj: 676742
Profil hlapljivih spojeva i antioksidacijska aktivnost ultrazvučnih ekstrakata uzorka poliflornog meda
Profil hlapljivih spojeva i antioksidacijska aktivnost ultrazvučnih ekstrakata uzorka poliflornog meda, 2008., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 676742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profil hlapljivih spojeva i antioksidacijska aktivnost ultrazvučnih ekstrakata uzorka poliflornog meda
(Volatile profile and antioxidant activity of ultrasonic extracts of polyfloral honey)
Autori
Crljenak, Judita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
29.01
Godina
2008
Stranica
46
Mentor
Jerković, Igor
Ključne riječi
poliflorni med; hlapljivi spojevi; ultrazvučna ekstrakcija (USE); DPPH metoda
(polyfloral honey; volatile compounds; ultrasonic extraction (USE); DPPH assay)
Sažetak
Uzorak poliflornog meda je podvrgnut ultrazvučnoj ekstrakciji (USE) s otapalima različite polarnosti: pentan, dietil-eter (nakon pentana), dietil-eter i smjesa pentan:dietil eter (1:2) v/v). Svi ekstrakti su analizirani spregnutom tehnikom plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS). Pentan kao otapalo za ultrazvučnu ekstrakciju selektivno je izolirao slabije polarne, a osobito dugolančane alifatske spojeve meda, a glavne komponente ovog ekstrakta su bili heksadekan-1-ol i (Z)-oktadec-9-en-1-ol uz manji postotak alifatskih ugljikovodika. Dietil-eter kao otapalo za USE selektivno je izolirao polarne spojeve, a glavni spoj ovog ekstakta je bila feniloctena kiselina uz manje postotke kratkolančanih alifatskih karboksilnih kiselina, aromatskih kiselina, fenola, karbonilnih spojeva i alkohola. Ekstrakt dobiven izravnom ultrazvučnom ekstrakcijom s dietil-eterom bio je kvalitativno sličan ultrazvučnom dietil-eterskom ekstraktu dobivenom na istom uzorku nakon prethodne ekstrakcije pentanom. Spojevi identificirani nakon izolacije ultrazvučnom ekstrakcijom sa smjesom pentan:dietil-eter (1:2, v/v) bili su: feniloctena kiselina (glavna komponenta) s benzojevom kiselinom, kumarin, 4-vinil-2-metoksifenol te manji postoci 4-(1-metiletil)benzojeve kiseline zajedno sa nižim alifatskim karboksilnim kiselinama, fenolima i heterocikličkim spojevima. Najbolji antioksidacijski učinak DPPH metodom pokazali su ultrazvučni ekstrakti dobiveni izravnom ekstrakcijom s dietil-eterom, ekstrakcijom s dietil-eterom na istom uzorku nakon USE ekstrakcije s pentanom i ekstrakcijom sa smjesom pentan:dietil-eter (1:2, v/v). Nadalje, najbolji antioksidacijski učinak pokazale su, očekivano, najviše koncentracije ovih ekstrakata (% redukcije DPPH radikala od 82, 9 – 90, 5%). Njihov antioksidacijski učinak se može pripisati ekstrahiranim polarnim spojevima. Poznato je naime da je antioksidacijski učinak povezan s prisutnošću spojeva s hidroksilnom funkcijskom skupinom, a osobito fenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Igor Jerković
(mentor)