Pregled bibliografske jedinice broj: 67591
Biosorpcija huminske kiseline na čiste i mješovite kulture mikroorganizama
Biosorpcija huminske kiseline na čiste i mješovite kulture mikroorganizama // Sažeci, XVI Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir (ur.).
Split: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 67591 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biosorpcija huminske kiseline na čiste i mješovite kulture mikroorganizama
(BIOSORPTION OF HUMICS ACIDS BY PURE AND MIXED MICROBIAL CULTURES)
Autori
Vuković, Marija ; Briški, Felicita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Sažeci, XVI Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
/ Kurtanjek, Želimir - Split : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1999
Skup
XVI Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.02.1999. - 26.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
huminska kiselina
(humic acids)
Sažetak
Humusne tvari se pojavljuju u vodi u različitim fizikalnim i kemijskim oblicima (otopljene, koloidne, suspendirane). Osnovne frakcije humusnih tvari su huminske (HAS) i fulvinske kiseline. U novije vrijeme se, osim fizikalno-kemijskih metoda, istražuje i mogućnost uklanjanja humusnih tvari biološkim metodama. Biosorpcija huminske kiseline provedena je u vodenim otopinama početnih masenih koncentracija &#61543 ; ; = 5, 15 i 40 mg/L micelijskim zrncima plijesni Aspergillus ustus, Aspergillus niger i mješovitom kulturom mikroorganizama imobiliziranih na smolu (Wofatit S) na rotacijskoj tresilici pri 160 o/min, 25 0C i pH = 6. Pad koncentracije huminske kiseline u vodenim otopinama mjeren je tijekom tri dana spektrofotometrijski pri valnoj duljini &#61548 ; ; &#61472 ; ; = 340 nm. Rezultati istraživanja ukazuju da su micelijska zrnca plijesni Aspergillus ustus adsorbirala između 80 i 90 % HAS-a, a micelijska zrnca plijesni Aspergillus niger od 40 do 90 %. HAS-a, ovisno o početnoj masenoj koncentraciji. Kod imobilizirane mješovite kulture mikroorganizama uklonjeno je 87 96 % huminske kiseline, dok je samo 15 50 % HAS-a adsorbirano na smolu bez mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Projekti:
125022
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Profili:
Marija Vuković Domanovac
(autor)