Pregled bibliografske jedinice broj: 675855
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom
(Responses of Wheat Genotypes to Sowing Density and Nitrogen Fertilization)
Autori
Ivanjko, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Barić, Marijana
Ključne riječi
genotipovi pšenice; dušik; gustoća sjetve
(wheat genotypes; nitrogen; sowing density)
Sažetak
Završni rad se provodi s ciljem da se utvrdi specifičnost genotipa pšenice za gustoću sjetve i gnojidbu dušikom. Pšenica se dobro prilagođuje klimi i tlu, ima puno vrsta, odlika i kultivara. Djelimo je na ozimu i jaru pšenicu i uzgaja se u gotovo cijelome svijetu stoga je ubrajamo u euritope. Međutim genotipovi pšenice razlikuju se u svojim morfološkim svojstvima, stoga među njima postoji različitost u usvajanju hranjiva i gustoći sjetve. Učinkovita gnojidba dušikom je važna za ekonomski isplativu proizvodnju pšenice i zaštitu okoliša. Dušik je glavni nosilac prinosa i da bi se osigurali dobri prinosi pšenice i tlu osigurala daljnja plodnost, potrebna je uravnotežena gnojidba. Prema dosadašnjim istraživanjima ostvarenje navedenih činjenica u gnojidbi pšenice treba primijeniti 140 - 200 kg/ha dušika (N). Razumijevanje procesa koji upravljaju usvajanjem dušika i njegovom distribucijom u biljci pšenice jednako je važno i s obzirom na zaštitu okoliša i na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Gustoća sjetve je također komponenta koja utječe na visinu prinosa. Određuje se prema zahtjevima pojedine sorte i prema brojnim autorima iznosi oko 600 do 700 izniklih biljaka po m2, ili 250 do 300 pa i više kg/ha sjemena za najzastupljenije sorte iz današnje proizvodnje. Neki kultivari podnose i gušći sklop. Osobito pozorno valja izabrati sjeme, jer samo sjetvom kvalitetnog sjemena i ostalih čimbenika sjetve možemo postići dobre i kvalitetne prinose.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)