Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675855

Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom


Ivanjko, Nikolina
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 675855 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom
(Responses of Wheat Genotypes to Sowing Density and Nitrogen Fertilization)

Autori
Ivanjko, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Barić, Marijana

Ključne riječi
genotipovi pšenice; dušik; gustoća sjetve
(wheat genotypes; nitrogen; sowing density)

Sažetak
Završni rad se provodi s ciljem da se utvrdi specifičnost genotipa pšenice za gustoću sjetve i gnojidbu dušikom. Pšenica se dobro prilagođuje klimi i tlu, ima puno vrsta, odlika i kultivara. Djelimo je na ozimu i jaru pšenicu i uzgaja se u gotovo cijelome svijetu stoga je ubrajamo u euritope. Međutim genotipovi pšenice razlikuju se u svojim morfološkim svojstvima, stoga među njima postoji različitost u usvajanju hranjiva i gustoći sjetve. Učinkovita gnojidba dušikom je važna za ekonomski isplativu proizvodnju pšenice i zaštitu okoliša. Dušik je glavni nosilac prinosa i da bi se osigurali dobri prinosi pšenice i tlu osigurala daljnja plodnost, potrebna je uravnotežena gnojidba. Prema dosadašnjim istraživanjima ostvarenje navedenih činjenica u gnojidbi pšenice treba primijeniti 140 - 200 kg/ha dušika (N). Razumijevanje procesa koji upravljaju usvajanjem dušika i njegovom distribucijom u biljci pšenice jednako je važno i s obzirom na zaštitu okoliša i na kvalitetu poljoprivrednih proizvoda. Gustoća sjetve je također komponenta koja utječe na visinu prinosa. Određuje se prema zahtjevima pojedine sorte i prema brojnim autorima iznosi oko 600 do 700 izniklih biljaka po m2, ili 250 do 300 pa i više kg/ha sjemena za najzastupljenije sorte iz današnje proizvodnje. Neki kultivari podnose i gušći sklop. Osobito pozorno valja izabrati sjeme, jer samo sjetvom kvalitetnog sjemena i ostalih čimbenika sjetve možemo postići dobre i kvalitetne prinose.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Barić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ivanjko, Nikolina
Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ivanjko, N. (2012) 'Reakcija genotipova pšenice na gustoću sjetve i gnojidbe dušikom', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanjko, Nikolina}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {genotipovi p\v{s}enice, du\v{s}ik, gusto\'{c}a sjetve}, title = {Reakcija genotipova p\v{s}enice na gusto\'{c}u sjetve i gnojidbe du\v{s}ikom}, keyword = {genotipovi p\v{s}enice, du\v{s}ik, gusto\'{c}a sjetve}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ivanjko, Nikolina}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {wheat genotypes, nitrogen, sowing density}, title = {Responses of Wheat Genotypes to Sowing Density and Nitrogen Fertilization}, keyword = {wheat genotypes, nitrogen, sowing density}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font