Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675845

Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.)


Brdar, Ivana
Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.), 2010., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 675845 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.)
(Volatile compounds and antioxidant capacity of oak (Quercus frainetto Ten.) honeydew honey)

Autori
Brdar, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
14.09

Godina
2010

Stranica
54

Mentor
Jerković, Igor

Ključne riječi
Quercus frainetto Ten. med medljikovac; mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME); ultrazvučna ekstrakcija otapalom (USE); plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS); DPPH i FRAP metode
(Quercus frainetto Ten. honeydew honey; headspace solid-phase microextraction (HS-SPME); ultrasonic solvent extraction (USE); gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS); DPPH and FRAP assay)

Sažetak
Za razliku od monoflornih nektarnih medova, medljikovac nije moguće identificirati analizom polena te je istraživanje prisutnih prirodnih organskih spojeva od posebnog interesa za njegovu karakterizaciju. Novija istraživanja su osobito usmjerena na identifikaciju isparljivih spojeva kao potencijalnih kemijskih markera botaničkog porijekla meda. Dva uzorka medljikovca hrasta sladuna (sakupljena 2005. I 2009. god.) su istražena u cilju određivanja kemijskog sastava prisutnih isparljivih organskih spojeva koristeći ultrazvučnu ekstrakciju sa različitim otapalima (pentan i dietil-eter u volumnom omjeru 1:2 i diklormetan). Rezultati analize ultrazvučnih ekstrakata vezanim sustavom plinska kromatografija – spektrometrija masa (GC-MS) ukazuju na velike razlike u kemijskom sastavu. Tako uzorak iz 2005. god. sadržava 39, 4%-55, 8% 5-hidroksimetilfurfurala (5-HMF) za razliku od uzorka iz 2009. god. koji sadržava 3, 7%-4, 2% 5-HMF-a. Ove razlike su očekivane budući je poznato da 5-HMF nastaje dugim skladištenjem na sobnoj temperaturi. Za određivanje botaničkog porijekla medljike od osobitog interesa su identificirani spojevi šikiminskog biogenetskog puta (derivati benzena), terpeni i norizoprenoidi. Najzastupljeniji derivat benzena je feniloctena kiselina u oba uzorka, zatim benzojeva kiselina, 4-hidroksibenzojeva kiselina i dr. Nijedan od identificiranih spojeva nije specifičan marker medljike hrasta sladuna. Ultrazvučni ekstrakti su testirani DPPH i FRAP metodom kako bi im se odredio antioksidacijski kapacitet. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa antioksidacijskim kapacitetom medljike. Ultrazvučni ekstrakti medljike s različitim otapalima pokazuju višestruko veći antioksidacijski kapacitet u usporedbi s medljikom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-0982929-1329 - Eterična ulja i arome-biološki aktivni spojevi i njihove modifikacije (Radonić, Ani, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Igor Jerković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brdar, Ivana
Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.), 2010., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Brdar, I. (2010) 'Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brdar, Ivana}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {Quercus frainetto Ten. med medljikovac, mikroekstrakcija vr\v{s}nih para na krutoj fazi (HS-SPME), ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalom (USE), plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS), DPPH i FRAP metode}, title = {Isparljivi spojevi i antioksidacijski kapacitet medljikovca hrasta sladuna (Quercus frainetto Ten.)}, keyword = {Quercus frainetto Ten. med medljikovac, mikroekstrakcija vr\v{s}nih para na krutoj fazi (HS-SPME), ultrazvu\v{c}na ekstrakcija otapalom (USE), plinska kromatografija- spektrometrija masa (GC-MS), DPPH i FRAP metode}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brdar, Ivana}, year = {2010}, pages = {54}, keywords = {Quercus frainetto Ten. honeydew honey, headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), ultrasonic solvent extraction (USE), gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), DPPH and FRAP assay}, title = {Volatile compounds and antioxidant capacity of oak (Quercus frainetto Ten.) honeydew honey}, keyword = {Quercus frainetto Ten. honeydew honey, headspace solid-phase microextraction (HS-SPME), ultrasonic solvent extraction (USE), gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), DPPH and FRAP assay}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font