Pregled bibliografske jedinice broj: 675728
Voda i njen značaj za stabilnost hrane
Voda i njen značaj za stabilnost hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voda i njen značaj za stabilnost hrane
(Water and its importance for the stability of food)
Autori
Đunđa, Saška
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.02
Godina
2013
Stranica
22
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
struktura i svojstva vode ; voda u hrani ; aktivitet vode
(water structure and properties ; water in food ; water activity)
Sažetak
Voda je glavni spoj svih živih organizama. Uz lipide, proteine i ugljikohidrate, voda je jedan od osnovnih sastojaka hrane. Prehrambeni proizvodi posjeduju vodu u većoj ili manjoj količini ovisno o tome koja je namirnica u pitanju. U hrani voda ima vrlo značajnu ulogu. Sudjeluje u kemijskim, biokemijskim i enzimskim reakcijama koje se odvijaju u kompleksnom matriksu hrane a utječu na kvalitetu prehrambenog proizvoda. U reakcijama važnim za kvalitetu hrane sudjeluje ili kao reaktant ili nastaje kao produkt navedenih reakcija. Prisustvo vode ima značajan utjecaj na rast mikroorganizama, podložnost hrane kvarenju, a ne samo na senzorske karakteristike hrane, što je definirano aktivitetom vode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)