Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675728

Voda i njen značaj za stabilnost hrane


Đunđa, Saška
Voda i njen značaj za stabilnost hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Voda i njen značaj za stabilnost hrane
(Water and its importance for the stability of food)

Autori
Đunđa, Saška

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.02

Godina
2013

Stranica
22

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
struktura i svojstva vode ; voda u hrani ; aktivitet vode
(water structure and properties ; water in food ; water activity)

Sažetak
Voda je glavni spoj svih živih organizama. Uz lipide, proteine i ugljikohidrate, voda je jedan od osnovnih sastojaka hrane. Prehrambeni proizvodi posjeduju vodu u većoj ili manjoj količini ovisno o tome koja je namirnica u pitanju. U hrani voda ima vrlo značajnu ulogu. Sudjeluje u kemijskim, biokemijskim i enzimskim reakcijama koje se odvijaju u kompleksnom matriksu hrane a utječu na kvalitetu prehrambenog proizvoda. U reakcijama važnim za kvalitetu hrane sudjeluje ili kao reaktant ili nastaje kao produkt navedenih reakcija. Prisustvo vode ima značajan utjecaj na rast mikroorganizama, podložnost hrane kvarenju, a ne samo na senzorske karakteristike hrane, što je definirano aktivitetom vode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Đunđa, Saška
Voda i njen značaj za stabilnost hrane, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Đunđa, S. (2013) 'Voda i njen značaj za stabilnost hrane', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJun\dja, Sa\v{s}ka}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {struktura i svojstva vode, voda u hrani, aktivitet vode}, title = {Voda i njen zna\v{c}aj za stabilnost hrane}, keyword = {struktura i svojstva vode, voda u hrani, aktivitet vode}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJun\dja, Sa\v{s}ka}, year = {2013}, pages = {22}, keywords = {water structure and properties, water in food, water activity}, title = {Water and its importance for the stability of food}, keyword = {water structure and properties, water in food, water activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font