Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675717

Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda


Ljiljanić, Tea
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda
(Importance of lipid and their impact on the quality of food products)

Autori
Ljiljanić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
02.10

Godina
2013

Stranica
23

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
lipidi ; uloga u ljudskom organizmu ; uloga u prehrambenim proizvodima ; promjene tijekom procesiranja i skladištenja hrane
(lipids ; the role of the human body ; the role of food products ; changes during processing and storage of food)

Sažetak
Lipidi su vrlo važni spojevi u ljudskom organizmu. Sudjeluju u velikom broju procesa koji se svakodnevno dešavaju u našem organizmu. Zaslužni su primjerice za transport nutritivnih sastojaka i vitamina topljivih u mastima, služe kao izvor energije za organizam, izgrađuju stanične strukture i slično. Osim što imaju veliku ulogu u ljudskom organizmu, važan su sastojak različitih prehrambenih proizvoda. Oni sudjeluju u određivanju kvalitete prehrambenih proizvoda kao što su senzorske karakteristike uključujući aromu, teksturu i boju. Lipidi su nestabilni te tijekom procesiranja i/ili skladištenja mogu podlijeći različitim kemijskim reakcijama što dovodi do degradacije lipida, a samim time i do kvarenja prehrambenih proizvoda. Poznavajući moguće negativne kemijske reakcije i njihove mehanizme moguće je spriječiti nastajanje negativnih promjena ili ih barem svesti na minimum.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ljiljanić, Tea
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ljiljanić, T. (2013) 'Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljiljani\'{c}, Tea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {lipidi, uloga u ljudskom organizmu, uloga u prehrambenim proizvodima, promjene tijekom procesiranja i skladi\v{s}tenja hrane}, title = {Va\v{z}nost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda}, keyword = {lipidi, uloga u ljudskom organizmu, uloga u prehrambenim proizvodima, promjene tijekom procesiranja i skladi\v{s}tenja hrane}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ljiljani\'{c}, Tea}, year = {2013}, pages = {23}, keywords = {lipids, the role of the human body, the role of food products, changes during processing and storage of food}, title = {Importance of lipid and their impact on the quality of food products}, keyword = {lipids, the role of the human body, the role of food products, changes during processing and storage of food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font