Pregled bibliografske jedinice broj: 675717
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu prehrambenih proizvoda, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675717 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost lipida i njihov utjecaj na kvalitetu
prehrambenih proizvoda
(Importance of lipid and their impact on the quality
of food products)
Autori
Ljiljanić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2013
Stranica
23
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
lipidi ; uloga u ljudskom organizmu ; uloga u prehrambenim proizvodima ; promjene tijekom procesiranja i skladištenja hrane
(lipids ; the role of the human body ; the role of food products ; changes during processing and storage of food)
Sažetak
Lipidi su vrlo važni spojevi u ljudskom organizmu. Sudjeluju u velikom broju procesa koji se svakodnevno dešavaju u našem organizmu. Zaslužni su primjerice za transport nutritivnih sastojaka i vitamina topljivih u mastima, služe kao izvor energije za organizam, izgrađuju stanične strukture i slično. Osim što imaju veliku ulogu u ljudskom organizmu, važan su sastojak različitih prehrambenih proizvoda. Oni sudjeluju u određivanju kvalitete prehrambenih proizvoda kao što su senzorske karakteristike uključujući aromu, teksturu i boju. Lipidi su nestabilni te tijekom procesiranja i/ili skladištenja mogu podlijeći različitim kemijskim reakcijama što dovodi do degradacije lipida, a samim time i do kvarenja prehrambenih proizvoda. Poznavajući moguće negativne kemijske reakcije i njihove mehanizme moguće je spriječiti nastajanje negativnih promjena ili ih barem svesti na minimum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)