Pregled bibliografske jedinice broj: 675707
Aditivi u hrani
Aditivi u hrani, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 675707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi u hrani
(Additives in food)
Autori
Brkan, Veronika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.07
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Kopjar, Mirela
Ključne riječi
aditivi ; hrana ; prehrambena industrija ; zdravlje
(additives ; food ; food industry ; health)
Sažetak
Aditivi su različite tvari ili smjesa tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala određena svojstva. Neizbježan su sastojak hrane i danas se u prehrambenoj industriji koristi nekoliko tisuća različitih aditiva. Mogu imati funkciju konzervansa, antioksidansa, poboljšavati senzorska svojstva, te mnoge druge funkcije koje će se opisati u ovom radu. Uporaba aditiva ima svoje dobre i loše strane. Poboljšanje kvalitete i trajnosti proizvoda, olakšana priprema hrane i poboljšani izgled su dobri učinci aditiva. Međutim, uporaba aditiva u većim količinama od zakonom dopuštenih može naštetit zdravlju ljudi. Vrste i količine aditiva koje se koriste u prehrambenoj industriji su strogo kontrolirane zakonom i prolaze brojne testove kako bi se spriječili negativni učinci aditiva na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Kopjar
(mentor)