Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675707

Aditivi u hrani


Brkan, Veronika
Aditivi u hrani, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 675707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi u hrani
(Additives in food)

Autori
Brkan, Veronika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2013

Stranica
29

Mentor
Kopjar, Mirela

Ključne riječi
aditivi ; hrana ; prehrambena industrija ; zdravlje
(additives ; food ; food industry ; health)

Sažetak
Aditivi su različite tvari ili smjesa tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala određena svojstva. Neizbježan su sastojak hrane i danas se u prehrambenoj industriji koristi nekoliko tisuća različitih aditiva. Mogu imati funkciju konzervansa, antioksidansa, poboljšavati senzorska svojstva, te mnoge druge funkcije koje će se opisati u ovom radu. Uporaba aditiva ima svoje dobre i loše strane. Poboljšanje kvalitete i trajnosti proizvoda, olakšana priprema hrane i poboljšani izgled su dobri učinci aditiva. Međutim, uporaba aditiva u većim količinama od zakonom dopuštenih može naštetit zdravlju ljudi. Vrste i količine aditiva koje se koriste u prehrambenoj industriji su strogo kontrolirane zakonom i prolaze brojne testove kako bi se spriječili negativni učinci aditiva na zdravlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Piližota, Vlasta, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Kopjar (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Brkan, Veronika
Aditivi u hrani, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Brkan, V. (2013) 'Aditivi u hrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brkan, Veronika}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {aditivi, hrana, prehrambena industrija, zdravlje}, title = {Aditivi u hrani}, keyword = {aditivi, hrana, prehrambena industrija, zdravlje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brkan, Veronika}, year = {2013}, pages = {29}, keywords = {additives, food, food industry, health}, title = {Additives in food}, keyword = {additives, food, food industry, health}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font