Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 675669

Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine


Gašparević, Denis
Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine, 2013., diplomski rad, Sveučilišni centar za studije mora, Split


CROSBI ID: 675669 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine
(The effect of fish samples storage on low temperatures on their weight characteristics)

Autori
Gašparević, Denis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Sveučilišni centar za studije mora

Mjesto
Split

Datum
08.07

Godina
2013

Stranica
60

Mentor
Tičina, Vjekoslav

Ključne riječi
ribarstvena istraživanja; čuvanje uzoraka; promjene mase; hlađenje; zamrzavanje
(fisheries research; samples storage; weight characteristics; refriferation; freezing)

Sažetak
Tijekom ribarstvenih istraživanja obično se ispituje sastav populacija ciljanih vrsta. Međutim, svježe uzorke često nije moguće odmah analizirati već se čuvaju do analize u laboratoriju. Budući da tijekom čuvanja uzoraka dolazi do određenih promjena, ovim istraživanjem su ispitane promjene mase kod različitih vrsta riba kao što su srdela, inćun, šarun, lokarda, trlja od blata, batoglavac i komarča, a od glavonožaca lignja. Uzorkovanja su obavljena na području sjevernog i srednjeg dijela Jadrana, i to na otvorenom moru i u priobalnom dijelu. Glavnina uzoraka je prikupljena tijekom eho-monitoringa naselja sitne plave ribe (PELMON-MEDIAS 2011) na istraživačkom brodu „BIOS DVA“ korištenjem pelagične koće, dok je uzorak komarče prikupljen u Rogoznici udičarskim alatima. Masa uzoraka je mjerena na istraživačkom brodu odmah nakon ulova s točnošću od ±1 g. Uzorci različitih vrsta (približno 1 kg) su se nakon mjerenja odmah pohranjivali u hladnjaku (+5°C) i zamrzivaču (-19°C), a zatim se periodično mjerila njihova promjena mase. Rezultati ukazuju da u svim slučajevima čuvanja dolazi do gubitka mase uzoraka. Usporedbom rezultata čuvanja uzoraka hlađenjem i zamrzavanjem ustanovljeno je da čuvanjem uzoraka srdele, inćuna, lokarde, trlje od blata i batoglavca u zamrznutom stanju i njihovim naknadnim odmrzavanjem dolazi do manje promjene mase nego čuvanjem istih uzorka hlađenjem. Ispitivanjem čuvanja uzoraka ostalih vrsta zamrzavanjem ustanovljeno je smanjenje njihove mase. Kod svih zamrznutih uzoraka je u procesu odmrzavanja primijećen porast mase u odnosu na masu neposredno prije odmrzavanja. Temeljem dobivenih rezultata, u radu se iznose jednadžbe za procjenu gubitka mase uzoraka pojedinih vrsta u odnosu na način i vrijeme čuvanja uzoraka

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
001-0013077-0532 - Bioraznolikost i održivo gospodarenje pelagičkim i demerzalnim resursima Jadrana (Vrgoč, Nedo, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Profili:

Avatar Url Vjekoslav Tičina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gašparević, Denis
Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine, 2013., diplomski rad, Sveučilišni centar za studije mora, Split
Gašparević, D. (2013) 'Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine', diplomski rad, Sveučilišni centar za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parevi\'{c}, Denis}, year = {2013}, pages = {60}, keywords = {ribarstvena istra\v{z}ivanja, \v{c}uvanje uzoraka, promjene mase, hla\djenje, zamrzavanje}, title = {Utjecaj \v{c}uvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine}, keyword = {ribarstvena istra\v{z}ivanja, \v{c}uvanje uzoraka, promjene mase, hla\djenje, zamrzavanje}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ga\v{s}parevi\'{c}, Denis}, year = {2013}, pages = {60}, keywords = {fisheries research, samples storage, weight characteristics, refriferation, freezing}, title = {The effect of fish samples storage on low temperatures on their weight characteristics}, keyword = {fisheries research, samples storage, weight characteristics, refriferation, freezing}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font