Pregled bibliografske jedinice broj: 675624
Biološki aktivni sastojci u višnji Maraski tijekom pripreme sirupa
Biološki aktivni sastojci u višnji Maraski tijekom pripreme sirupa, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 675624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivni sastojci u višnji Maraski tijekom pripreme sirupa
(Biological active compounds of sour cherry Maraska during syrup preparation)
Autori
Majstorović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2013
Stranica
38
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
višnja maraska; biološki aktivni sastojci; antocijani; ukupna boja; stajanje na suncu; dodatak šećera
(sour cherry marasca; biologically active compounds; anthocyanins; keeping on the sun; adding sugar)
Sažetak
Zadatak rada je bio odrediti fizikalno-kemijske parametre (suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost i boja) i biološki aktivne spojeve(ukupne fenole, flavonoide, neflavonoide, antocijane i antioksidacijski kapacitet) u višnji maraski (Prunus cerasus var. marasca)tijekom pripreme sirupa. Sirup je pripremljen na tradicionalan način koji se primjenjuje u kućanstvima stajanjem višnje maraske tijekom jednog mjeseca na suncu u zatvorenoj posudi uz dodatak konzumnog šećera. Uslijed otapanja šećera i izlaženja soka iz stanica ploda, dobije se sirup i djelomično dehidratirani plod višnje. Analizirano je pet uzoraka: svježa višnja kao početna sirovina, plod višnje i sirup nakon dva tjedna, te plod višnje i sirup nakon četiri tjedna. Ukupna suha tvar je izmjerena digitalnim refraktometrom, pH vrijednost pH-metrom, a ukupna kiselost titracijom s otopinom NaOH. Ukupni fenoli i flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, antocijani pH diferencijalnom metodom, a antioksidacijski kapacitet DPPH metodom. Prema dobivenim rezultatima, stajanjem na suncu uz dodatak šećera, povećava se udio biološki aktivnih sastojaka u plodu i sirupu višnje, iako je njihova najveća vrijednost zabilježena u kontrolnom uzorku svježe višnje. Najveći udio suhe tvari ima višnja i sirup nakon dva tjedna.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)